Cu doar 46 de minute înaintea convocării ședinței CSAT, din 28 noiembrie, unde serviciile secrete au prezentat notele informative cu privire la ingerințe posibil rusești în alegerile prezidențiale, Palatul Cotroceni cumpăra, fără licitație, „produse de protocol” de aproape 50.000 de lei. Apoi, în 4 decembrie, cu două zile înaintea anulării alegerilor prezidențiale de către CCR și chiar în ziua declasificării documentelor CSAT, Administrația Prezidențială mai cumpăra, tot direct, flori, plante decorative și coroane din flori, în valoare de peste 315.000 de lei. Pe 9 decembrie, când deja alegerile prezidențiale fuseseră anulate, iar România încerca să se replieze după atacul hibrid rusesc, Președinția României cumpăra, tot direct, 625 de agende personalizate, în valoare de 164.874,5 lei. Suma totală a acestor achiziții incredibile făcute de Palatul Cotroceni se ridică la aproape 108.000 de euro.
Pe principiul „țara arde, iar baba se piaptănă”, Administrația Prezidențială era preocupată, în zilele fierbinți ale situației electorale din România, unde există informații cu privire la implicarea unor actori statali și non-statali în alegerile prezidențiale, cu unele cumpărături scandaloase.
În data de 9 decembrie 2024, la ora 16.29, instituția condusă de Klaus Iohannis achiziționa, prin cumpărare directă, 625 de pachete de agende personalizate. Acestea trebuie să fie livrate la sediul beneficiarului, iar valoarea estimată și valoarea finală a cumpărăturii s-a ridicat la suma de 138.550 de lei fără TVA, respectiv la 164.874,5 lei cu TVA inclusă (33.647,9 euro).
Un calcul simplu arată că pentru fiecare astfel de agendă personalizată, Administrația Prezidențială plătește câte 263,8 lei cu tot cu TVA. În anunțul de atribuire publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), se precizează că plata urmează să fie efectuată după livrarea tuturor produselor, în termen de 30 de zile de la emiterea facturii, doar în cont de Trezorerie. Compania care va livra Administrației Prezidențiale aceste agende personalizate, la preț de garsonieră, se numește SC Eyriinfo Design SRL, din Sectorul 3 al Capitalei.
Grija agendelor personalizate, a doua zi după turul doi anulat
Data la care se petrecea această cumpărătură era într-o zi de luni, iar președintele României, Klaus Iohannis, se afla la serviciu. Dovadă în acest sens stă faptul că a emis, în 9 decembrie 2024, trei decrete prezidențiale. Prin primul decret s-a dispus eliberarea din funcție a doamnei consilier de stat Alexandra Maria Bocșe, la cerere, începând cu data de 19 decembrie 2024.
Prin al doilea decret s-a dispus încetarea raporturilor de serviciu ale doamnei chestor de poliție Ana Maria Jianu (de la Poliție de Frontieră) din Ministerul Afacerilor Interne, începând cu data de 30 decembrie 2024. Nu în ultimul rând, prin al treilea decret semnat de Klaus Iohannis în 9 decembrie s-a dispus încetarea raporturilor de serviciu ale doamnei chestor de poliție Angelica Dorobanțu din Ministerul Afacerilor Interne, începând cu data de 31 decembrie 2024.
Cumpărătura a avut loc exact a doua zi după data de 9 decembrie, când ar fi trebuit să se organizeze turul al doilea al alegerilor prezidențiale, anulate de Curtea Constituțională. Era chiar în ziua în care mercenarul Horațiu Potra, angajat de Călin Georgescu, era plimbat la instanță, în vederea emiterii mandatului de arestare preventivă. În aceeași zi de luni, 9 decembrie, avea loc atacul cibernetic asupra Grupului Electrica.
S-a asigurat stocul de flori și de coroane pentru anul 2025
Afacerea agendelor nu este singulară la Palatul Cotroceni, la vreme de criză politică fără precedent. Tot din SEAP, aflăm că Administrația Prezidențială a mai făcut o cumpărătură la fel de senzațională în data de 4 decembrie 2024, la ora 14.29. Tot fără licitație, tot prin atribuire directă, ca la piață.
Este vorba despre achiziția de… flori, plante și coroane din flori pentru anul 2025.
Mai exact, pentru pachetul denumit „Flori tăiate pentru anul 2025, Administrația Prezidențială va cheltui 102.647 de lei fără TVA, respectiv 122.149,93 de lei cu TVA inclusă, adică 24.928,6 euro.
De asemenea, pentru pachetul denumit „Plante decorative pentru anul 2025, instituția condusă de Klaus Iohannis va achita nu mai puțin decât 49.871 de lei fără TVA, respectiv 59.346,5 lei cu TVA inclusă (12.111,53 de euro).
Mai mult, pentru pachetul denumit „Coroane din flori pentru anul 2025”, Palatul Cotroceni a căzut la înțelegere să plătească suma de 112.650 de lei fără TVA, respectiv de 134.053,5 lei cu tot cu TVA, adică 27.357,9 euro.
În total, această achiziție directă se ridică la suma de 315.549,93 de lei cu tot cu TVA, adică la 64.398 de euro. Ca și în cazul agendelor personalizate, livrarea urmează să fie făcută, gratuit, la sediul beneficiarului. Compania care și-a adjudecat afacerea se numește SC Tria’S Amway SRL, cu sediul în Sectorul 6 al Capitalei.
Mai întâi au cumpărat plantele, după care au desecretizat documentele serviciilor
Și această achiziție se petrecea la „zi mare”. Mai exact, la patru zile după alegerile parlamentare și cu doar două zile înainte ca judecătorii Curții Constituționale să anuleze alegerile prezidențiale. Și de această dată, președintele României, Klaus Iohannis, se afla la serviciu, unde a emis un decret prezidențial prin care a acordat, post-mortem, Ordinul Național „Steaua României” în Grad de Cavaler sportivului Helmut Duckadam, dar și alte decrete prin care a eliberat din funcție, prin pensionare, cinci judecători.
În 4 decembrie, când Președinția cumpăra aceste flori și coroane, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) declasifica documentele serviciilor secrete SRI, SIE, MAI - DGPI și STS cu privire la implicarea unor actori statali și non-statali în alegerile prezidențiale din România, documente care au fost prezentate și analizate în ședința CSAT din data de 28 noiembrie 2024.
În aceeași zi, candidatul suveranist Călin Georgescu declara că declasificarea documentelor CSAT „este o disperare masivă a sistemului”. Tot atunci, liderul UDMR, Kelemen Hunor, cerea public formarea unei coaliții pro-europene care să asigure stabilitatea politică și care să izoleze ideologiile neolegionare. Tot atunci, liderul PSD, Marcel Ciolacu, își declara susținerea pentru Elena Lasconi în turul al doilea.
28 noiembrie, ora 13.14 - achiziția de produse de protocol. Ora 14.00 - ședința CSAT cu privire la atacurile hibride rusești
Poate cea mai interesantă achiziție directă făcută în această perioadă de Administrația Prezidențială este cea parafată la data de 28 noiembrie 2024, la ora 13 și 14 minute. Atunci, au fost cumpărate, fără licitație, „pachete de produse de protocol”. Din puținele informații oferite de anunțul de atribuire publicat pe SEAP aflăm că este vorba despre 100 de bucăți, precaritatea informațiilor fiind generată de lipsa publicării caietului de sarcini.
Suma plătită de Administrația Prezidențială cu acest prilej se ridică la 39.700 de lei fără TVA, respectiv la 47.243 de lei cu tot cu TVA (9.641,43 de euro). Se menționează în contractul de achiziție că plata urma să se facă prin Ordin de Plată, doar în cont de Trezorerie, după livrarea produselor, în termen de 30 de zile de la emiterea facturii. Ofertantul care și-a adjudecat această afacere se numește SC CRT Birotica Impex SRL.
În data de 28 noiembrie, ziua acestei achiziții, la ora 14.00, adică la 46 de minute după parafarea contractului, se întrunea ședința CSAT, convocată cu o seară înainte de președintele Klaus Iohannis, pentru „analizarea unor posibile riscuri la adresa securității naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra infrastructurii IT&C suport pentru procesul electoral”. Cumpărătura avea loc, de asemenea, la patru zile după primul tur al alegerilor prezidențiale, când Călin Georgescu ieșea pe primul loc, Elena Lasconi - pe al doilea loc, iar Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă nu au intrat în turul doi.