Jurnalul.ro România inteligentă Adrian Chesnoiu: Nu trebuie să ne asigurăm independența energetică în dauna securității alimentare

Adrian Chesnoiu: Nu trebuie să ne asigurăm independența energetică în dauna securității alimentare

Utilizarea duală a terenurilor și cele care nu mai pot fi aduse în circuitul agricol sunt potrivite pentru folosirea lor în scopul obținerii energiei regenerabile, este concluzia exprimată de Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, la Conferinţa Naţională "Energia regenerabilă, soluţia antisărăcie şi şansa pentru independenţă", organizată de Antena 3 şi Jurnalul.

Nu pot susține scoaterea terenurilor din circuitul agricol pentru realizarea niciunei investiții care să nu aducă plus valoare. Dar când discutăm de posibilități fie de utilizare duală a terenurilor, fie de terenuri care nu mai pot fi aduse în circuitul agricol, sunt un susținător al investițiilor care să aducă valoare adăugată, să creeze noi locuri de muncă, să asigure independență și sustenabilitate, pe de o parte instituțiilor publice, de cealaltă parte comunităților care sunt vizate de investițiile respective. 

Am reușit să facem pași importanți cu ministrul Energiei, Virgil Popescu. Am pus la punct un plan prin care o parte din banii destinați investițiilor în energii regenerabile, mai ales cele vizate de investițiile în parcuri fotovoltaice sau stații de biogaz, care sunt cumva conexe domeniului agriculturii, să le putem finanța în perioada următoare prin linii dedicate de finanțare către fermierii și industria alimentară. Pentru că activitatea agricolă beneficiază de un atu extrem de important. Fermele zootehnice au suprafețe generoase de acoperișuri care se pretează pentru astfel de investiții și putem să avem în vedere realizarea independenței energetice a fermelor și operatorilor din industria alimentară.

Cred că trebuie să ne utilizăm cât mai bine și mai oportun resursele de care dispunem și terenul arabil este o resursă inestimabilă pe care o avem la dispoziție. Vedem că schimbările climatice dau peste cap rezultatele obținute de fermierii noștri iar crizele la nivel global trebuie să-și găsească răspuns. Și răspunsul este întotdeauna bazat pe argumente, analize, realități, astfel încât să nu ne trezim că facem un lucru bun în dauna altui lucru bun sau să ne asigurăm independența și securitatea energetică în dauna asigurării securității alimentare. Mesajul pe care îl transmit este al echilibrului și al dialogului între instituțiile abilitate. 

Ministerul Agriculturii nu se opune niciunui fel de investiții și este parte în acest proces astfel încât să nu ne trezim în situația de a utiliza suprafețe de teren cu potențial agricol ridicat în dauna altor suprafețe care nu sunt productive. 

Subiecte în articol: agricultura energie Adrian Chesnoiu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri