"Marea provocare cu taxa clawbeck este că efectele nu se văd imediat. Menționați dispariția medicamentelor din piață, peste 2.500 -3.000 în ultimii 3-5 ani și, desigur, combinația dintre prețul cel mai mic cu taxa clawbeck a jucat un rol primordial.
Știm că avem o problemă, știm care este combinația nefastă care crează această problemă. Întrebarea este - Vrem să facem ceva în acest sens? Medicamentele generice sunt la baza piramidei. Și baza piramidei suferă cel mai tare într-o situație de criză. Pentru a o face solidă înseamnă fie revizuirea politicii de preț, fie reducerea taxei clawbeck, care să reducă presiunea asupra prețului producătorului de medicamente generice.
Apreciem plafonarea clawbeck de anul trecut, de acum doi ani, la momentul acela s-a înțeles că este o problemă, avem nevoie de industria farmaceutică, nu putem lăsa clawbeck să crească peste 28%, trebuie să dăm o gură de aer industriei", explică acesta.
Mai mult, scumpirile pe lanțul de producție vor determina ca și mai multe medicamente să dispară de pe piața românească.
"La 1 martie, industria farmaceutică a suferit o corecție de prețuri, pe prețul ce mai mic, sau media celor trei pe esențiale, pe anumite rate de schimb, de acum un an de zile, s-a făcut comparația cu alte țări. De atunci leul s-a depreciat, am avut inflație de 6-7%. Pentru faptul că industria farmaceutică nu poate transfera costurile prin preț către consumator, este absolut logic. Între timp prețul transportului crește, prețul energiei crește, prețul materiilor prime crește, de aceea considerăm că este un moment extrem de dificil care va duce pentru produsele la baza piramidei, vor continua să dispară e pe piață. Companiile nu au apucat încă să-și facă socotelile dar eu cred că medicamentele vor continua să dispară de pe piață în condițiile actuale",