Două dintre cele patru proiecte de investiții referitoare la hidrogenul verde, cercetarea și dezvoltarea, incluse de Executiv în Planul Național de Redresare și Reziliență privesc interese directe ale unei companii private, controlată de omul de afaceri constănțean Gabriel Comănescu. Guvernul cere UE finanțare de 585 de milioane de euro pentru două centrale pe gaze, cu parcuri fotovoltaice și instalații de producere a hidrogenului verde, având ca beneficiar un grup format din Romgaz, în parteneriat cu GSP Power, cu Siemens Energy Romania și cu Institutul de Cercetări pentru Tehnologii Criogenice, dar investițiile ce se doresc a se finanța cu fonduri PNRR urmând a fi realizate de Romgaz și compania lui Comănescu. Nu există niciun fel de informație din care să rezulte că SC GSP Power SRL ar fi ajuns în aceste proiecte prin vreo procedură de licitație.
„Jurnalul” arăta, la mijlocul lunii trecute, că omul de afaceri constănțean Gabriel Comănescu a intrat puternic pe piața energiei, înființându-și, anul trecut, două companii noi-nouțe. Una dintre ele, GSP Power SRL, fondată pe data de 6 august 2020, se ocupă cu transportul și distribuția energiei electrice, avându-i drept acționari pe Group Holdings SA Luxemburg și pe Gabriel Valentin Comănescu, acesta din urmă fiind și administratorul companiei. Imediat după înființare, GSP Power SRL a început să vâneze active ale unor companii de stat sau private, care activează în domeniul energiei, dar care se află în diferite proceduri de insolvență, lichidare sau faliment. Unul dintre punctele de interes sunt Termocentrala Mintia, a Complexului Energetic Hunedoara, dar și terenurile fostei Termocentrale Halânga, din județul Mehedinți, obiectiv al Regiei Autonome pentru Activități Nucleare.
Compania lui Comănescu a achiziționat, astfel, 128 de hectare de teren, din care 113,42 hectare au aparținut depozitului de zgură și cenușă, investind 220.000 de euro.
La scurt timp după înființarea companiei, în septembrie 2020, Gabriel Comănescu semna cu fosta conducere a Romgaz, reprezentată atunci de Adrian Volintiru, un memorandum pentru construirea unei noi centrale la Halânga, pe gaze de 150 MW, un parc fotovoltaic de 50 MW, chiar pe terenurile achiziționate de la societatea falimentară. Acest memorandum a fost încheiat în prezența fostului premier Ludovic Orban și a ministrului Energiei, Virgil Popescu.
Hocus-pocus la Bruxelles
La acel moment, planurile inițiale ale investiției vorbeau despre faptul că finanțarea urma să fie suportată de către SC GSP Power SRL, iar Romgaz urma să contribuie cu gazele. Numai că, surpriză!
În proiectul PNRR înaintat Comisiei Europene, la Capitolul „Energie”, există o listă de patru proiecte integrate de hidrogen verde, cercetare și dezvoltare, pentru care Guvernul cere o finanțare de 713 milioane de euro din fondul de redresare. Iar numai primele două au un cost estimat de 585 de milioane de euro. Astfel, unul dintre obiective, care este estimate să coste 320 de milioane de euro, reprezintă construcția unei centrale pe gaze, a unui parc fotovoltaic și a unei instalații pentru producerea hidrogenului verde și captarea CO2 la… Halânga, județul Mehedinți. Cine se va ocupa de investiție? Romgaz, în asociere cu SC GSP Power SRL. În ce perioadă trebuie realizată investiția? Între 2021 și 2024. Cine este beneficiarul? O entitate constituită din Romgaz, GSP Power SRL, Siemens Energy Romania și Institutul Național de Cercetare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice.
Iar asta nu este totul. Al doilea obiectiv pentru care Guvernul cere fonduri în cadrul PNRR este o altă centrală pe gaze, cu parc fotovoltaic și cu instalație pentru producerea hidrogenului verde și captarea CO2, a Constanța. Valoarea estimată - 265 de milioane de euro. Iar prestatorii și beneficiarii sunt aceiași de la Halânga. Perioada de executare a investiției este, de asemenea, 2021-2024.
Legături directe cu personaje-cheie din PNL
Așa cum arătam mai sus, SC GSP Power SRL Constanța este una din cele două companii cu afaceri în energie înființate de Gabriel Comănescu în anul 2020. Cea de-a doua se numește SC Energy Transition SRL, cu sediul în Turceni, județul Gorj, care a fost fondată de Ioan Sârbu (38 la sută), Ion Iordache (18%), Gabriel Valentin Comănescu (18%), Mihai Ionuț Pop (18%) și Ștefan Doru Șandru (10%).
Ei bine, partenerul de afaceri al lui Gabriel Comănescu din această firmă, Ion Iordache (FOTO), este nimeni altul decât actualul senator PNL de Gorj, cel mai important proprietar de pământuri din Parlamentul României, despre care „Jurnalul” a dezvăluit că are în declarația sa de avere trecute terenuri agricole, intravilane, extravilane și forestiere cu o suprafață totală de 11,5 milioane de metri pătrați. Iar în declarația de interese, companiile familiei sale derulează afaceri cu statul de zeci de milioane de euro.
În prezent, însă, Ion Iordache nu mai apare acționar în SC Energy Transition SRL, întrucât, după ce a fost ales senator, la data de 21 decembrie 2020, a decis să-i cedeze pachetul de acțiuni fiului său, Dragoș Alexandru Iordache.
De altfel, acesta nu este singurul liberal important cu care Gabriel Comănescu are o relație strânsă. Omul de afaceri l-a susținut puternic în campania electorală pentru alegerile locale pe actualul edil al Constanței, Vergil Chițac.
Celelalte proiecte au ca beneficiari companii de stat
Revenind la Capitolul „Energie” din PNRR, trebuie menționat că SC GSP Power SRL este singura entitate privată pentru care Guvernul vrea să tragă finanțare directă din fondul de redresare. Celelalte două proiecte au ca beneficiari companii de stat, cum ar fi Hidroelectrica sau Nuclearelectrica, cu investiții evaluate la 128 de milioane de euro, pentru producerea de hidrogen verde și pentru realizarea unui alt parc fotovoltaic la Cernavodă.
Mai există câteva proiecte de principiu, cum ar fi realizarea unui lanț de producție și de reciclare a bateriilor și a celulelor fotovoltaice, în valoare de 200 de milioane de euro, având beneficiar Electrica, sau o schemă de stimulare a eficienței energetice pentru IMM-uri, în valoare de 100 de milioane de euro. Tot pentru Electrica, Guvernul cere, prin PNRR, 10,5 milioane de euro pentru realizarea unei infrastructuri de reîncărcare a vehiculelor electrice.