Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Firmele "românești" care cultivă grâu, porumb şi floarea-soarelui au, de fapt, capital străin. Din ce țări provin investitorii?

Firmele "românești" care cultivă grâu, porumb şi floarea-soarelui au, de fapt, capital străin. Din ce țări provin investitorii?

de Redacția Jurnalul    |   

Din top 100 cele mai mari firme care cultivă grâu, porumb şi floarea-soarelui în România, 40 au capital străin. Majoritatea investitorilor sunt din Italia, Danemarca şi Liban. Analist: „Sunt plătitori de taxe, sunt angajatori, sunt structuraţi şi au înţeles că pământul românesc este unt pe pâine”.

Cu o suprafaţă de teren agricol de 12,6 milioane de hectare, România se poziţionează pe al şaselea loc în Uniunea Europeană. Deşi are cu 300.000 de hectare mai puţin decât Polonia, România are o populaţie la jumătate faţă de această ţară, ceea ce înseamnă un potenţial agricol mult mai mare. Astfel, această oportunitate a atras mulţi investitori străini către România.

Din top 100 cele mai mari firme care cultivă grâu, porumb şi floarea-soarelui în România, cu o cifră de afaceri anuală, cumulată, de aproape 10 mld. lei, 40 au capital străin, arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor oferite de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). În acest top au fost incluse doar companiile (SA sau SRL) care au solicitat subvenţii în funcţie de suprafaţa pe care o lucrează, în campania 2023. APIA nu a oferit şi suprafeţele exploatate, pe motiv că regulile UE interzic acest lucru.

„Dacă acţionariatul străin este prezent în multe ferme din România, nu face rău businessului şi agriculturii din România. Sunt plătitori de taxe, sunt angajatori, sunt structuraţi şi au înţeles că pământul românesc este unt pe pâine faţă de alte zone europene sau cele din Orient, inclusiv Africa“, spune Cezar Gheorghe, analist în agrobusiness, fondator al AGRIColumn.

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri