Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri parlamentare în Franța. Emmanuel Macron duce o luptă dură pentru controlul legislativului

Alegeri parlamentare în Franța. Emmanuel Macron duce o luptă dură pentru controlul legislativului

Alegeri parlamentare au loc, astăzi, în Franța. Miza este mare deoarece președintele Emmanuel Macron ar putea pierde majoritatea absolută, scrie Reuters.

Votul începe la ora 8.00, iar primele estimări sunt așteptate la ora 20.00. Sunt așteptați la vot 48 de milioane de francezi dar sondajele arată că scrutinul va fi marcat de absenteism. 

Totodată, estimările prevăd că tabăra lui Macron va obține cel mai mare număr de locuri, dar nu garantează că va atinge pragul de 289 de locuri pentru o majoritate absolută.

Sondajele de opinie prevăd, de asemenea, că extrema dreaptă ar putea obține cel mai mare succes parlamentar din ultimele decenii, în timp ce o alianță largă între stânga și verzi ar putea deveni cel mai mare grup de opoziție.

Dacă tabăra lui Macron nu va reuși să obțină o majoritate absolută, se va deschide o perioadă de incertitudine care ar putea fi rezolvată prin alianțe sau repetarea alegerilor.

Emmanuel Macron a câștigat al doilea mandat de președinte al Franței în aprilie 2022.

 



 

Subiecte în articol: franta alegeri parlamentare
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri