Jurnalul.ro Ştiri Externe Alertă de grad zero la Beijing: Chinezii au devenit mai puțini

Alertă de grad zero la Beijing: Chinezii au devenit mai puțini

de Şerban Mihăilă    |   

Pentru prima oară în ultimii 70 de ani, populația Chinei s-a micșorat anul trecut, experții avertizând în privința pericolului unei „crize demografice”, care va încetini ritmul creșterii economice a țării. Fenomenul poate afecta o țară care, cu o populație de 1,4 miliarde de oameni, reprezintă cea mai numeroasă națiune a Planetei.

După ce Beijingul a adoptat cu trei ani în urmă politica „o familie, doi copii”, renunțând la draconica interdicție a „copilului unic”, impusă de Partidul Comunist încă din 1979, numărul nașterilor la nivel național, în 2018, a scăzut cu 2,5 milioane, deși era preconizată o creștere. Numărul deceselor înregistrate anul trecut în China a fost de aproximativ 11,59 de milioane, iar populația totală a țării s-a diminuat cu 1,27 de milioane, a estimat cunoscutul expert demografic Yi Fuxian, de la Universitatea Madison din Wisconsin, ale cărui studii sunt evaluate și apreciate de conducerea de la Beijing, scrie AFP. Teama față de îmbătrânirea rapidă a populației și față de incapacitatea statului de a ține pasul cu plata pensiilor a determinat Beijingul să renunțe, în 2016, la obligativitatea politicii „copilului unic”, adoptată inițial pentru a ține sub control ritmul nașterilor și, implicit, creșterea populației. Noua strategie, „o familie doi copii”, nu a îmbunătățit însă semnificativ tendința diminuării numărului de nașteri, ce pare ireversibilă din cauza unor factori precum reticența cuplurilor de a avea copii, de teama costurilor tot mai mari ale educației, sănătății și ale întreținerii propriu-zise. „Anul trecut a marcat un punct de cotitură pentru populația chineză”, a afirmat Yi, anunțând micșorarea numărului total de locuitori, după ce a consultat mai multe date publice în privința natalității, disponibile în diferite orașe și sate de pe întreg teritoriul Chinei. Guvernul de la Beijing pare să fi realizat însă că strategia sa de limitare demografică este un dezastru, cel puțin din două motive. În primul rând, populația Chinei îmbătrânește rapid, iar autoritățile riscă să nu mai facă față plății pensiilor. În al doilea rând, cum părinții și-au dorit mai mult fii decât fiice, pe teritoriul chinez există în acest moment un dezechilibru major între sexe. Din totalul de 1,4 miliarde de chinezi, numărul bărbaților este cu aproape 34 de milioane mai mare decât cel al femeilor. Din aceste motive, China ia acum în calcul înlăturarea oricărei limitări impuse natalității, renunțând și la sistemul „o familie doi copii”, în condițiile în care chiar și această schimbare nu a avut aproape niciun efect. În Beijing, spre exemplu, numai 6,7 la sută dintre cei eligibili pentru această regulă au aplicat pentru un al doilea copil. Cuplurile se plâng că de abia își permit să crească un copil și nu doresc riscuri financiare suplimentare.

Liber la copii sau dezastru

Pentru a degreva familiile de aceste costuri, Consiliul de Stat al Chinei a propus o serie de măsuri, în încercarea de a stimula natalitatea. Propunerile merg de la reducerea impozitelor, la introducerea concediului de paternitate. Experții în demografie au avertizat însă guvernul că toate aceste facilități financiare ar implica o serie de costuri uriașe. Deocamdată, rata natalității în China s-a prăbușit sub „nivelul de înlocuire” a generațiilor, necesar pentru menținerea creșterii populației. Conform estimărilor actuale, populația Chinei va atinge 1,45 miliarde, de abia în 2030. Mai mult, forța de muncă va îmbătrâni până în punctul în care persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 și 69 de ani vor constitui peste o treime din populație.

„Vitalitatea economică a Chinei va continua să scadă și va avea un impact dezastruos asupra economiei globale. Economia SUA nu va fi depășită de cea a Chinei, ci de cea a Indiei, care are o populație mai tânără”.

Yi Fuxian

 

Subiecte în articol: alertă Beijing
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri