Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Cum să eviți constipația. Carmen Brună recomandă câteva alimente care îmbunătățesc digestia

Cum să eviți constipația. Carmen Brună recomandă câteva alimente care îmbunătățesc digestia

de Redacția Jurnalul    |   

Carmen Brumă recomandă câteva alimente care îmbunătățesc digestia și te pot feri astfel de constipație. 

Afecțiune digestivă caracterizată de dificultăți în eliminarea scaunului, constipația est4e asociată cu scaune rare (mai puțin de trei pe săptămână) sau dificultate în a le elimina. Aceasta poate fi însoțită de simptome, precum senzația de evacuare incompletă, durere abdominală, balonare și disconfort.

Cauzele constipației

Dieta săracă în fibre
Hidratare insuficientă
Lipsa activității fizice
Utilizarea excesivă a laxativelor
Anumite medicamente (antidepresive, opioide)
Probleme medicale, cum ar fi hipotiroidismul sau sindromul de colon iritabil

Alimente care luptă împotriva constipației
 

Tratamentul constipației implică, de obicei, schimbări în dietă (creșterea consumului de fibre și apă), exerciții fizice și, uneori, utilizarea temporară de laxative.

Semințele de psyllium reprezintă o soluție naturală eficientă pentru constipație datorită conținutului lor ridicat de fibre solubile. Acestea acționează ca un laxativ de volum, ceea ce înseamnă că absorb apă în intestin, crescând volumul scaunului și ușurând trecerea acestuia.

Perele au un conținut ridicat de fibre. Un fruct de mărime medie au circa 6 grame de fibre, care ajută la creșterea volumului scaunului și la stimularea mișcărilor intestinale.

Fructele uscate conțin fibre solubile și insolubile, precum și un tip de zahăr =numit sorbitol. Prunele și caisele uscate conțin zahar natural care atrage apă în intestine și are un efect laxativ. 

Fibrele solubile ajută la absorbția apei în intestin, formând un gel care înmoaie scaunul.

Fibrele insolubile cresc volumul scaunului, stimulând mișcările intestinale.

Fructele uscate au o concentrație mai mare de fibre comparativ cu fructele proaspete deoarece apa este îndepărtată prin procesul de uscare.

Cafeaua stimulează mișcările intestinale, cunoscute sub numele de peristaltism, care ajută la mișcarea conținutului intestinal și la eliminarea scaunului. Acest efect este observat atât la cafeaua cu cofeină și la cea decofeinizată, deși cafeaua cu cofeină tinde să fie mai eficientă.

Cofeina este un stimulent al sistemului nervos central care poate accelera procesul digestiv.Cofeina nu este esențială pentru efectul laxativ al cafelei, dar poate intensifica acest proces.

Apa are un rol esențial în prevenirea și ameliorarea constipației. O hidratare adecvată ajută la menținerea scaunului moale și ușor de eliminat. Lipsa apei din organism poate duce la un scaun uscat, dur și dificil de evacuat, contribuind la constipație, potrivit spynews.ro.

Subiecte în articol: digestie carmen bruma constipaţie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri