Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Alimente care ne fac frumoase şi luminoase

Alimente care ne fac frumoase şi luminoase

de Maria Coman    |   

Cum trec sărbătorile, începem să ne pregătim de sezonul cald. Şi ne dorim cu siguranţă cu toate un ten luminos şi sănătos, un păr frumos şi o siluetă asemenea. Aşa că iată care sunt cele mai bune alimente pentru ten care te pot ajuta să îți îndeplinești visul.

 

Carotenoidele

Ai auzit deja de beta-carotenul din morcovi, dar carotenoidele includ și luteina, licopenul, zeaxantina și altele. Reprezintă nici mai mult nici mai puțin decât cea mai răspândită familie de pigmenți naturali din plante. Ghidează-te după culoare și alege să consumi cât mai multe fructe și legume de culoare roșie, portocalie, gălbuie. Vara e ceva mai simplu, pentru că sezonul cald ne pune la dispoziție o mulțime de variante: căpșuni, pepeni, piersici, caise, roșii, ardei, morcovi, cartofi dulci, varză roșie, iar toamna le vine rândul și dovlecilor, porumbului sau strugurilor. Dar carotenoidele se găsesc și în legumele și frunzele verzi, precum spanacul, broccoli, varza, pătrunjelul sau mazărea.

Flavonoidele

Sunt tot pigmenți vegetali, în principiu albastru, violet, verzui, însă pot reprezenta și acele tonalități de roșu sau portocaliu care nu sunt create de carotenoide. Pe aceștia îi întâlnim în mod special în fructele de pădure, având proprietăți antiinflamatoare, anticancerigene, dar și antidepresive. De asemenea, se găsesc și în salată verde, castraveți, mere, țelină, cimbru. 

Tocoferolii

Acum vorbim despre clasa de compuși al cărei reprezentant de vază este vitamina E, capabilă să contracareze procesul de îmbătrânire declanșat de acțiunea radicalilor liberi. Sursele alimentare principale sunt uleiul de măsline, lintea, ficatul și carnea de vită. Vitamina E este o vitamină liposolubilă cu mai multe forme, dar alfa-tocoferolul este utilizat doar de organismul uman. Rolul său principal este de a acționa ca antioxidant, capturând așa-numiții „radicali liberi” - care pot deteriora celulele.

Vitamina C

Este regina dezvoltării și a regenerării țesuturilor. Contribuie la vindecarea rănilor și la cicatrizarea plăgilor, ajutând activ la menținerea aspectului tânăr și sănătos al tenului. O găsești în spanac, broccoli, kale, varză de Bruxelles, ardei, pătrunjel, urzici, dar și în roșii, citrice sau fructe de pădure.

Vitaminele B

Complexul de vitamine B participă la metabolizarea carbohidraților, grăsimilor și proteinelor, dar și la creșterea și dezvoltarea normală a celulelor, în mod special la nivelul pielii și al părului. Ai grijă ca nucile, semințele (în special cele de dovleac), fasolea, ciupercile, soia, carnea slabă să facă parte din dieta ta.

Vitamina A

Pe lângă alte beneficii, ajută la diminuarea acneei sau la estomparea petelor pigmentare. Este direct implicată în susținerea aspectului sănătos al pielii, părului și dinților. Organismul tău o poate extrage din spanac, broccoli, morcovi, mango, papaya, portocale, lapte de vacă, ouă, brânză.

Zincul

Se remarcă drept un mineral atât de harnic în vindecarea leziunilor, încât acționează și pentru prevenirea sau atenuarea ridurilor. Consumă fructe de mare, cereale și paste integrale, orez integral sau carne roșie fără grăsime, ca să beneficiezi de efectele sale.

Seleniul

Este vorba despre un alt mineral ale cărui calități de reducere a leziunilor și de prevenire a distrugerii celulelor îl transformă într-un aliat al tenului. Îl găsești tot în fructe de mare și în cereale, dar și în stridii, sardine, ton, ouă, carne de pui, fasole boabe, usturoi sau germeni de grâu.

Magneziul

Încetinește procesele care se produc în organism odată cu înaintarea în vârstă, reduce oboseala și stresul. Așa că ai toate motivele să îl vânezi cu încredere în alimente precum bananele, migdalele, semințele de dovleac sau de susan, spanacul sau tărâțele de grâu. (Acestea din urmă nu pentru a fi consumate ca atare, dar într-un terci cu lapte, iaurt și fructe sau nuci pot deveni de-a dreptul delicioase.)

Fierul

Cu ajutorul său, zahărul se transformă în energie și ne recuperăm mai ușor în urma efortului sau a oboselii. Iar tenul beneficiază și el de efectele revigorante. Îți recomand să consumi cu moderație carne de vită, ficat, scoici și creveți, dar și fasole verde, linte, mazăre, ciuperci, măsline, tofu sau nuci pentru fierul pe care îl conțin.

Sulful

I se mai spune și „mineralul frumuseții”. Face parte din compoziția cheratinei, acea proteină care conferă extra rezistență pielii, unghiilor și părului. Tu îl poți găsi în varză, fasole uscată, ceapă, usturoi, cartofi, spanac, fructe de pădure, banane, cireșe, struguri, dar și în gălbenuș, lapte sau pește.

Acizii grași Omega-3

Pentru refacerea echilibrului lipidic al pielii și menținerea unui aspect tonic, ai nevoie și de grăsimi de calitate. Bucură-te, așadar, de câte o porție de pește, de avocado și de câțiva stropi de ulei de măsline pe salata favorită. Sardinele, somonul sălbatic, tonul, midiile, păstrăvul-curcubeu, macroul şi heringul sunt peștii cu cel mai ridicat nivel de Omega-3. Ca să maximizezi efectul asupra pielii, mănâncă peştele alături de salate și garnituri bogate în vitamina C, precum broccoli, varză de Bruxelles sau roşii.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri