Jurnalul.ro Ştiri Externe Ambasada SUA în Israel ne poate rupe de UE

Ambasada SUA în Israel ne poate rupe de UE

de Şerban Mihăilă    |   

În pofida numeroaselor avertismente și proteste venite din partea aliaților săi arabi și europeni, președintele american, Donald Trump, și-a răsplătit principalii susținători interni din campania electorală - republicanii conservatori și creștinii evanghelici, care sprijină necondiționat Israelul –, mutând astăzi, în mod oficial, sediul ambasadei SUA, de la Tel Aviv în Ierusalim. În decembrie, anul trecut, el anunțase că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a Israelului.

 

Inaugurarea noii ambasade coincide cu a 70-a aniversare de la constituirea statului evreu și, în același timp, cu 51 de ani de la ceea ce Israelul denumește „unificarea” Ierusalimului, în urma Războiului de Șase Zile, din 1967, atunci când israelienii au anexat Ierusalimul de Est, în urma unei acțiuni nerecunoscute pe plan internațional. Mai mult, statul evreu susține că Ierusalimul este capitala sa „indivizibilă”. De cealaltă parte, palestinienii afirmă că Ierusalimul de Est trebuie să devină capitala viitorului lor stat și, potrivit acordurilor de pace israeliano-palestiniene din 1993, statutul orașului ar urma să fie dezbătut în etapa finală a negocierilor de pace, blocate în prezent, încă din 2014. Pe plan internațional, suveranitatea israeliană asupra „orașului sfânt” nu este recunoscută și majoritatea statelor își mențin ambasadele în Tel Aviv. Altfel spus, Ierusalimul de Est nu este recunoscut ca parte a statului evreu. Comunitatea internațională sprijină soluționarea conflictului palestiniano-israelian prin crearea unui stat palestinian, cu capitala în partea de est a Ierusalimului. „Orașul sfânt” ar deveni astfel capitala a două state, palestinian și evreu. Decizia lui Trump de a muta sediul ambasadei a provocat proteste vehemente din partea comunității internaționale, inclusiv din partea unor aliați apropiați ai SUA, și a dus la organizarea unor demonstrații violente în teritoriile palestiniene. Începând din 30 martie, israelienii au ucis 42 de palestinieni și au rănit alți peste 1.800, în timpul protestelor săptămânale organizate pentru ridicarea blocadei impuse Fâșiei Gaza, precum și contra recunoașterii internaționale a Ierusalimului drept capitală a Israelului, scrie AP. De altfel, armata israeliană a adoptat măsuri draconice pentru preîntâmpinarea oricărui atac la inaugurarea sediului ambasadei SUA în Ierusalim.

România face propriul joc

UE se opune în mod oficial mutării ambasadei la Ierusalim, iar majoritatea statelor membre au boicotat participarea la recepția de ieri, organizată cu o zi înaintea inaugurării ambasadei SUA. Publicația „Haaretz” anunța însă, în weekend, că România, Austria, Ungaria și Cehia au acceptat invitația oficială trimisă de Ministerul de Externe al Israelului, urmând să asiste la recepție. Anterior, România, Cehia şi Ungaria au blocat planurile de adoptare a unei declaraţii comune a UE, prin care se cerea condamnarea la unison a mutării Ambasadei SUA de la Tel Aviv în Ierusalim, generând proteste virulente din partea Autorității Palestiniene. La București, MAE a anunțat, sâmbătă, că propunerea de condamnare elaborată la Bruxelles „este lipsită de echilibru”, iar ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a fost chemat pentru explicații de președintele Klaus Iohannis, marcând un nou conflict între Președinție și Guvern.

„Poziția României, Ungariei și Cehiei intră în contradicție totală cu politica UE și încalcă clar dreptul internațional, rezoluțiile ONU, convențiile de la Geneva și principiile drepturilor omului”. Autoritatea Palestiniană

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri