Jurnalul.ro Special Interviuri Investițiile japoneze așteaptă dezvoltarea infrastructurii românești

Investițiile japoneze așteaptă dezvoltarea infrastructurii românești

de Diana Scarlat    |   

Kisaburo Ishii, ambasadorul Japoniei la Bucureşti, a ajuns în România pe 22 octombrie 2015. Activitatea diplomatică este un domeniu total diferit de specializarea sa, de-a lungul carierei ocupându-se cu planificarea urbană, infrastructură şi construcţii. Kisaburo Ishii s-a arătat de la început dornic de a face tot ce-i va sta în putinţă pentru promovarea schimburilor între Japonia şi România în toate domeniile: politic, economic şi cultural. Consideră că ţara noastră este un partener important pentru Japonia.

Diana Scarlat: Ce anume v-a plăcut de la început în România şi ce aţi vrea să schimbaţi?

Kisaburo Ishii: Am simţit că România este un loc plin de cultură, judecând prin prisma peisajelor urbane şi a felului de a trăi al oame-nilor. Nu am avut încă suficient timp să vizitez multe oraşe, dar impresia pe care o am este că România are o natură foarte variată. Pe cerul senin al Bucureştiului se pot vedea adesea norii albi lăsaţi de avioane, care mă duc cu gândul la o melodie a unei foarte cunoscute interprete japoneze, Yumi Matsutoya. Însă, este extrem de regretabil faptul că traficul rutier aglomerat şi parcările în locuri nepermise ies foarte mult în evidenţă.

 

Diana Scarlat: Ce ar trebui să înveţe românii de la poporul japonez? Dar japonezii de la români?

Kisaburo Ishii: Românii sunt nişte oameni veseli şi puternici, deşi au un trecut istoric zbuciumat şi cred că, din acest punct de vedere, japonezii ar avea de învăţat. Pe de altă parte, cred că România ar putea deveni o prezenţă de top în Europa, dacă s-ar deprinde să ducă lucrurile la bun sfârşit, cu precizie, asumân-du-şi în mod constant respectarea reciprocă a regulilor şi consideraţia faţă de parteneri, pe fondul globalizării.

 

Diana Scarlat: Cum vedeţi viitorul colaborării economice dintre România şi Japonia?

Kisaburo Ishii: România are o economie puternică, cu o bază stabilă, cum ar fi forța de muncă calificată şi poziția geopo-litică, dar promovarea din acest punct de vedere este insuficientă. Dacă partea japoneză ar înțelege mai bine acest lucru, am convin-gerea că ar putea exista o colaborare şi mai mare, prin creşterea atât a investițiilor companiilor japoneze care îşi desfăşoară deja activitatea în România, axate pe producția de piese, cât şi a industriei de bază şi a domeniului IT. Sunt convins că dezvoltarea infrastructurii şi o mai bună promovare a României repre-zintă cheia extinderii investițiilor japoneze.

Subiecte în articol: Kisaburo Ishii japonia
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri