Jurnalul.ro Ştiri Externe Anchetatorii francezi caută posibili complici ai asasinului de la sediul Poliţiei din Paris

Anchetatorii francezi caută posibili complici ai asasinului de la sediul Poliţiei din Paris

Anchetatorii verifică dacă asasinul de la sediul Poliţiei din Paris, care joia trecută şi-a ucis patru colegi înainte de a fi împuşcat, era membru al unei organizaţii sau a avut complici, însă până acum nu există niciun semn, potrivit ministrului de interne francez, Christophe Castaner, citat de EFE.

"Deocamdată nimic nu indică asta", a spus ministrul luni într-un interviu pentru "France Inter".

El a precizat că nu se poate exclude ca Mickael Harpon să fi scurs date secrete la care avea acces ca informatician la departamentul de informaţii al prefecturii de poliţie, însă nu există elemente care să confirme această ipoteză.

Castaner a adăugat că, în baza elementelor disponibile, atacatorul nu pare să fi făcut parte dintr-o "celulă organizată" şi a amintit că soţia acestuia, care a fost interogată în arest de joi, a fost pusă în libertate duminică fără acuzaţii.

Ministrul de interne francez a recunoscut că au existat erori în urmărirea acestui funcţionar care "s-a radicalizat", după cum dovedesc comentariile "total inadmisibile" pe care le-a făcut unui coleg în 2015 în care justifica atentatul jihadist care a vizat, în luna ianuarie a aceluiaşi an, revista satirică "Charlie Hebdo".

Problema este că acest lucru nu a fost înregistrat în fişa sa, a spus Castaner, care a vorbit despre "o disfuncţie a statului", fapt pentru care a dat instrucţiuni ca pe viitor "orice avertizare să fie semnalată automat".

Asasinul de la sediul poliţiei pariziene se convertise la religia musulmană în urmă cu aproximativ zece ani. Castaner a declarat că acesta nu era un motiv de deschidere a vreunei anchete, ci alte semne de radicalizare posterioare acestui fapt.

Circa 20 de persoane au fost expulzate de poliţia franceză din 2015 sub suspiciunea de radicalizare, dar în cazul lui Mickael Harpon nu doar că nu a existat niciun semn în dosarul său, dar acesta avea şi o evaluare bună.

Întrebat despre cererile de demisie venite dinspre dreapta şi extrema dreaptă, Castaner a spus că nu se simte "personal responsabil" deoarece eroarea privind avertizarea s-a produs în 2015, moment la care el nu ocupa funcţia de ministru.

El mai arătase, la puţin timp după atac, că nu există niciun indiciu terorist, iar luni şi-a justificat afirmaţia prin faptul că acestea erau informaţiile de care dispunea la acel moment.

Mickael Harpon, un informatician în vârstă de 45 de ani care lucra la Direcţia de Informaţii a sediului poliţiei din Paris (DRPP) din 2003, a ucis joi cu cuţitul trei poliţişti şi un angajat civil, înainte de a fi împuşcat de un poliţist stagiar.

AGERPRES

Subiecte în articol: franta atac politia din paris
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri