Jurnalul.ro Ştiri Social Angajați în scaun cu rotile? „Nu ne complicăm!”

Angajați în scaun cu rotile? „Nu ne complicăm!”

de Theodora Şutiu    |   

Deşi începând de la 1 septembrie Legea privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap s-a schimbat, iar angajatorii cu cel puţin 50 de salariaţi sunt obligaţi să aibă cel puţin 4% angajaţi din această categorie socială, firmele nu se grăbesc să le ofere joburi. În lipsa unei infrastucturi de acces în spaţiul public şi de încadrare pe piaţa muncii, cei mai mulţi ajung să trăiască la limită din banii oferiţi de stat.

Alex Luchici, membru fondator Asociației „euRespect” şi susținător al luptei persoanelor cu dizabilități pentru o viață frumoasă, a rămas paralizat de la gât în jos în urma unui teribil accident produs în Delta Dunării. Tânărul, în vârstă de 33 de ani, susţine că majoritatea angajatorilor nu au printre salariaţi persoane cu dizabilităţi pentru că nu le pot oferi contiţiile minime la birou. "În momentul de față cadrul e bun pentru angajare, însă percepția şi prejudecățile angajatorilor sunt problema. Mulți preferă să nu se complice pentru că asta ar cere şi accesibilizarea spațiului de lucru cu rampă şi, eventual, toaletă adaptată în cazul utilizatorilor de scaun rulant. Trebuie făcută o campanie care să prezinte cazurile pozitive, ale angajatorilor care nu s-au cramponat în astfel de detalii şi au angajați cu dizabilități", a declarat Alex pentru Jurnalul.

Lucrează full-time de un an

Totuşi, Alex se află printre cei norocoşi, atunci când vine vorba de locul de muncă. Un mare iubitor al naturii, tânărul lucrează de un an la Societatea Ornitologică din România, ca grafician. " Nu am fost refuzat niciodată pentru că sunt în scaun cu rotile pentru că mă concentram pe activitățile asociației. Angajarea mea la SOR a venit în urma unei propuneri care m-a încîntat. Totodată a fost o ocazie foarte bună să-mi completez veniturile, pentru că indemnizația de handicap de 500 de lei pe lună este insuficientă iar statul îmi oferă asistență doar opt ore pe zi, iar eu am nevoie de 24 din 24", ne-a mărturisit el.

Ce este de făcut

Întrebat ce ar schimba prima dată la sistemul din România în priviţa angajărilor, Alex este de părere că primii paşi ar trebui să îi facă statul român: " În privința angajării persoanelor cu dizabilități aş crea un Program Național care să implice dezbateri cu angajatori mari şi mijlocii, în cadrul cărora să se scoată în evidență potențialul persoanelor cu dizabilități şi aş miza pe crearea de cursuri profesionale cu plasare directă în cîmpul muncii a persoanelor după definitivarea lor. Dar pentru toate acestea trebuie infrastructură de acces în spațiul public. Rampe, acces în mijloacele de transport, acces în instituții. Se fac paşi în acest sens dar mai este mult de lucru. Iar lipsa accesibilizării este un alt mare impediment în ceea ce priveşte posibilitatea de a avea o viață activă ca utilizator de scaun rulant", spune Alex.

Măsurile Guvernului

Prezent la Bursa locurilor de muncă destinate persoanelor cu dizabilităţi, care a avut loc, ieri, la Bucureşti, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că Guvernul nu duce lipsă de fonduri destinate persoanelor cu nevoi speciale: "Evident că sunt bani. Atunci când Guvernul propune o măsură, facem simulări şi apoi propunem măsura. Impactul este în funcţie de numărul de persoane care se angajează. Dacă acum avem 45.000 de persoane cu dizabilităţi angajate la nivel de ţară, mi-aş dori să se dubleze numărul", a spus oficialul într-o conferinţă de presă.

Stă în puterea fiecăruia dintre noi să direcționăm lucrurile pe drumul cel bun. Personal, iau atitudine cînd mă confrunt cu nedreptăți și știu că pot schimba lucrurile, mai ales de cînd sînt utilizator de scaun rulant. Și am văzut că se poate.

- Alex Luchici, membru fondator al Asociaţiei euRespect

 

Subiecte în articol: angajati cu dizabilitati
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri