"Dacă refugiaţii au comis o infracţiune", acest lucru "va avea consecinţe, adică se va întrerupe dreptul de şedere dacă există o pedeapsă cu închisoarea sau chiar şi cu suspendare", a declarat Merkel, într-o conferinţă de presă la finalul unei reuniuni a conducerii Uniunii Creştin-Democrate (CDU) la Mainz, referindu-se la violenţele care au avut loc în noaptea de anul nou la Koln şi în care sunt implicaţi imigranţi care au solicitat de azil în Germania.
Conducerea partidului conservator CDU al cancelarului german a ajuns la un acord potrivit căruia pierderea dreptului de azil trebuie cu atât mai mult luată în calcul în cazul comiterii unor infracţiuni. Această idee urmează să fie discutată cu social-democraţii din SPD, care fac parte din coaliţia guvernamentală de la Berlin.
"Este important ca acolo unde legea nu mai este de ajuns, aceasta să fie modificată", a afirmat Angela Merkel, care s-a referit de asemenea la "interesul majorităţii refugiaţilor".
În prezent, conform legislaţiei germane în vigoare, expulzarea unui solicitant de azil se poate face după o condamnare la cel puţin trei ani de închisoare, dar cu condiţia ca viaţa şi sănătatea sa să nu fie ameninţate în ţara de origine.
În Germania au sosit 1,1 milioane de solicitanţi de azil în 2015. Violenţele de la Koln din noaptea de anul nou au creat o undă de şoc în această ţară şi au dat amploare criticilor la adresa politicii de deschidere faţă de migranţi manifestată de cancelarul Merkel.
Sursa - Agerpres