Jurnalul.ro Ştiri Externe Angela Merkel se salvează în ultima clipă

Angela Merkel se salvează în ultima clipă

de Şerban Mihăilă    |   

Cancelarul german Angela Merkel a reușit să-și salveze funcția în ultimul moment, ajungând la un compromis cu aliatul ei bavarez, care amenințase cu demisia și, implicit, cu dizolvarea guvernului de coaliție, format cu numai patru luni în urmă. Unii analiști consideră înțelegerea „umilitoare” pentru Merkel, iar alții prevestesc că aceasta nu va funcționa, deoarece, la nivel european, nu există consens în privința imigranților.

ȘERBAN MIHĂILĂ

Situația explozivă provocată de neînțelegerile aprinse pe tema imigrației dintre Angela Merkel și ministrul său de Interne, Horst Seehofer, a fost dezamorsată pentru moment, în urma unui compromis la care au ajuns două dintre cele trei partide aflate la guvernare, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), formațiunea politică a cancelarului, și filiala bavareză a acesteia,  Uniunea Creştin-Socială (CSU). La capătul unor negocieri care au durat mai multe zile și au fost caracterizate de ambele tabere drept „extrem de dure”, Merkel a acceptat înființarea de centre speciale de tranzit la granița dintre Germania și Austria, pentru a-i împiedica pe imigranții care au cerut deja azil în alte state ale Uniunii Europene să pătrundă pe teritoriul german. Aceștia vor fi reținuți și verificați în aceste centre, înainte de a fi trimiși înapoi, în statele de unde au intrat în Germania. Pentru a oferi acest compromis aliaților din CSU, Merkel a negociat la sânge cu europenii, la summitul UE de săptămâna trecută, unde a obținut promisiunile Greciei și Spaniei de a-și lua înapoi imigranții care au încercat să pătrundă în Germania de pe teritoriile lor. Aceștia au fost opriți la granița dintre Austria și Bavaria, principala poartă de intrare a imigranților în Germania. Cu toate acestea, Italia, Cehia, Polonia și Ungaria nu au fost de acord să-i ia înapoi pe imigranții ajunși în Germania. De asemenea, Austria trebuie să-și dea consimțământul asupra înțelegerii dintre CDU și CSU. Seehofer, liderul CSU, a declarat deja că va merge în curând la Viena pentru a negocia un acord în această privință. Nu în ultimul rând, mai este nevoie și de „binecuvântarea” celui de-al treilea membru al coaliției germane, Partidul Social Democrat, care, până în prezent, a respins ideea centrelor de tranzit la frontiera germano-austriacă.

Pericolul nu a dispărut

În ultimele două săptămâni, reprezentanții coaliției de guvernământ au fost total surprinși de confruntarea neobișnuită dintre Merkel și Seehofer pe tema imigrației, care, pe alocuri, a căpătat nuanțe personale. Încă din mandatul anterior al cancelarului,  CSU și-a exprimat în repetate rânduri dezacordul față de politica „granițelor deschise”, promovată de Merkel, care a adus în Germania peste un milion de refugiați, începând din 2015. Seehofer a insistat ca forțele de poliție să fie autorizate să-i respingă la graniță pe imigranții care se prezintă fără acte, dacă aceștia sunt înregistrați deja în alt stat membru al UE. Merkel s-a opus acestei măsuri și a organizat o reuniune de urgență cu membrii propriului partid, cerându-le acestora să o susțină. Duminică, liderul CSU a amenințat însă cu demisia și retragerea sprijinului parlamentar, forțând-o pe Merkel la un compromis. Din perspectiva alegerilor regionale bavareze din octombrie, unde CSU este amenințată de ascensiunea formațiunilor de extremă dreapta, Seehofer pare să fi jucat o carte câștigătoare.

După zile dificile de negocieri dure, cred că am ajuns la un compromis bun”.

Angela Merkel

 

 

Subiecte în articol: Angela Merkel
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri