Jurnalul.ro Ştiri Social ANPC: Atenție când cumpărăm mâncare pe caniculă

ANPC: Atenție când cumpărăm mâncare pe caniculă

Temperaturile ridicate provoacă stricarea mai rapidă a produselor alimentare, mai ales a mâncării gătite, astfel încât ANPC recomandă consumatorilor să fie atenți atunci când cumpără. Totodată, în perioada următoare vor fi desfășurate acțiuni de control în fast-food-uri, restaurante auto-servire, bufet tip expres, pizzerie, snack-bar, restaurante, terase, rotiserii, braserii, berării.

Vor fi verificate calitatea preparatelor culinare și a băuturilor, respectiv documentele de proveniență, termenul de valabilitate, caracteristicile organoleptice. Sunt controlate condiţiile de expunere, prezentare şi comercializare, transportul şi depozitarea produselor alimentare. 

Acestea nu trebuie să fie cumpărate  din locuri neautorizate deoarece eistă riscul să nu fe asigurate condițiile de depozitare, comercializare și transport corespunzătoare, nu poate fi eliberat bonul fiscal, etc. Totodată, produsele să nu fie recongelate.

"Verificaţi cu atenţie data durabilităţii minimale, data limită de consum a produselor (termen de valabilitate) şi verificaţi în mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc.) având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare şi refuzaţi produsele care prezintă caracteristici de produs alterat (aspect măzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat şi consistenţa moale-îngheţată, ambalaje deformate etc.). De asemenea, când cumpăraţi produse alimentare, acordaţi atenţie deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului. În cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranţă pentru sănătatea dumneavoastră. Evitaţi să achiziţionaţi astfel de produse! Verificaţi dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales de dumneavoastră (temperatura menţionată de producător pe eticheta ce însoţeşte produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziţionat)", spune Paul Anghel, director general al Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană,

Subiecte în articol: ANPC mancare canicula
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri