Trei firme, printre care una controlată de fostul lider UDMR Zoltan Robert Abraham, dar și de omul de afaceri Bogdan Ivanov, ex-membru al boardului director al „defunctei” companii de asigurări City Insurance, au fost contractate, săptămâna trecută, de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), pentru a presta servicii de arhivare fizică, electronică și de scanare a dosarelor acestei instituții. În total. ANRP vrea să-și retro-digitalizeze nu mai puțin de 179.500 de dosare de restituire, pentru care va plăti aproape un milion de euro cu tot cu TVA. Compania celor doi a mai primit, anul acesta, un contract similar și de la Arhivele Naționale, pentru servicii similare, contractul respectiv fiind, de asemenea, de un milion de euro cu TVA.
Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a contractat, pe data de 8 noiembrie, servicii de scanare și îndosariere electronică a dosarelor pe care le are în lucru, dosare care vizează cererile de restituire a proprietăților preluate, în mod abuziv, de regimul comunist, precum și cele care vizează acordarea de despăgubiri pentru beneficiarii de drept. Instituția, care a fost implicată, în urmă cu câțiva ani, în mai multe dosare penale instrumentate de DNA cu privire la modul în care au fost gestionate unele dosare, a organizat pentru această operațiune o licitație deschisă, pentru acordarea contractului, fiind scoase la „mezat” nu mai puțin de nouă loturi.
Concret, achiziția făcută se numește servicii de retro-digitalizare a arhivei, constând în servicii de arhivare fizică și scanare a documentelor din cadrul proiectului Creșterea capacității administrative a Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților în vederea eficientizării procesului de restituire a acestor proprietăți.
Nouă loturi – 4,5 milioane de lei
În data de 8 noiembrie, cele nouă loturi au fost adjudecate de o asociere de trei companii. Este vorba despre SC Doc Protect SRL, SC Complex Systems Development SRL și despre SC Idox Solutions SRL, care vor trebui să arhiveze și să scaneze un volum de 179.500 de dosare ale ANRP, conform anunțului de atribuire publicat pe SICAP (Sistemul Informatic Centralizat al Achizițiilor Publice.
Primul lot, constând în scanarea a 20.000 de dosare, va scoate din bugetul ANRP suma de 420.000 de lei fără TVA. Al doilea lot, de 20.000 de dosare, costă 480.000 de lei fără TVA. Lotul al treilea, de 25.000 de dosare, costă 575.000 de lei fără TVA. Mai departe, lotul 4 – 15.000 de dosare (300.000 de lei fără TVA); lotul 5 – 17.500 de dosare (350.000 de lei fără TVA); lotul 6 – 15.000 de dosare (315.000 de lei fără TVA); lotul 7 – 20.000 de dosare (380.000 de lei fără TVA), lotul 8 – 18.500 de dosare (407.000 de lei fără TVA) și lotul 9 – 28.500 de dosare (570.000 de lei fără TVA). În total, ANRP va achita celor trei companii contractate suma de 3.897.000 de lei fără TVA, respectiv 4.518.470 de lei cu TVA inclusă. Practic, în medie, arhivarea și scanarea fiecărui astfel de dosar costă 25,17 lei.
Documentele se arhivează pentru o perioadă de 50 de ani
Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), prima dintre cele trei firme selecționate să execute aceste servicii pentru ANRP, SC Doc Protect SRL, este deținută de omul de afaceri clujean Constantin Copăcean. Cea de-a doua companie, SC Complex Systems Development SRL, are doi asociați persoane fizice, respectiv Cristian Vîlcu și Cristian Dorin Glonț-Dinu.
Cea de-a treia companie, SC Idox Solutions SRL, este controlată de un anume Bogdan Ivanov și de Abraham Zoltan Robert, la care ne vom referi puțin mai jos.
Revenind la contractul încheiat de ANRP, potrivit caietului de sarcini care a stat la baza parafării lui, aflăm că Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților se autodescrie ca fiind organul de specialitate al administrației publice centrale, aflat în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului, care are drept misiune coordonarea procesului de restituire a proprietăților preluate în mod abuziv în perioada regimului totalitar comunist și de a acorda despăgubirile cuvenite persoanelor îndreptățite.
Contextul achiziției acestor servicii este acela al posibilității constituirii dosarelor electronice și retro-digitalizarea arhivei. Mai exact, se urmărește găsirea imediată a documentelor în arhiva electronică și, implicit, scurtarea timpului de răspuns la solicitările beneficiarilor și a timpului de elaborare a documentelor care decurg din aplicarea procedurilor administrative aferente procesului de restituire.
Conform documentului citat, prin arhivarea fizică a documentelor și constituirea acestora în unități arhivistice, ANRP își va îndeplini obligația legală prin care actele care au stat la baza deciziilor Comisiei Naționale au regimul de arhivare de 50 de ani.
Idox Solutions Cluj, controlată de un fost membru în boardul City Insurance și de un candidat fără succes la Camera Deputaților
Una dintre companiile care vor presta aceste servicii pentru ANRP, SC Idox Solutions SRL Cluj-Napoca, a fost înființată, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), de trei cetățeni – Ioan Codrea (33%), Zoltan Robert Abraham (34%), care îndeplinea și calitatea de administrator, și Mircea Cristian Lucacel. Acesta din urmă și-a cesionat, în aprilie 2015, pachetul de acțiuni deținut la societate către un anume Răzvan Mihail Brezeanu, fost director de vânzări al Romtelecom. La sfârșitul lunii ianuarie a anului 2016, și Răzvan Mihail Brezeanu decide să iasă din companie, cesionând părțile sociale către nou-intratul asociat Bogdan Ivanov. Tot către acesta din urmă și-a cesionat părțile sociale și acționarul Ioan Codrea.
Bogdan Ivanov este fost membru al boardului director al „defunctei” companii de asigurări City Insurance și deține, împreună cu un anume Felix Laurențiu Barbu, societatea SC Management & Financial Consult SRL, societate care a preluat în concesiune creanțele service-urilor auto asupra City Insurance.
Cel mai interesant CV este însă al fondatorului SC Idox Solutions SRL, Zoltan Robert Abraham. Acesta este membru al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, este din Cluj-Napoca și e membru al Asociației Afacerilor Ungare în România (A.A.U.R.). El a candidat, în toamna anului 2012, pentru un post de deputat în Parlamentul României, din partea UDMR, însă nu a avut succes. Anterior, Zoltan a fost numit de UDMR la conducerea Companiei Imprimeriilor Naționale CORESI. De asemenea, el a lucrat la SC Tipo Direct SRL, companie româno-maghiară, înrudită cu Zipper Data, cele două derulând contracte de peste 40 de milioane de euro cu Electrica, ANAF, Primăria Municipiului Cluj-Napoca sau Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Același om de afaceri preciza, în declarația de avere (VEZI FACSIMIL) pe care a completat-o în calitate de candidat la Camera Deputaților, în 2012, că deținea un teren şi un apartament în Cluj-Napoca, bijuterii de 25.000 de euro, 59.000 de lei şi 1.000 de euro în bănci, 50.000 de lei de recuperat de la o firmă de-a sa, 12.500 de euro din chirii şi venituri salariale de 130.000 de lei. Soţia sa era, la acel moment, angajată a UDMR şi a Consulatului Maghiar din Cluj.
Afacerea de 4,7 milioane de lei, parafată cu Arhivele Naționale
Jurnalul a dezvăluit, în luna iunie a acestui an, că SC Idox Solutions SRL a mai fost contractată de o altă entitate de stat de maximă importanță strategică, pentru același gen de operațiuni. Este vorba despre Arhivele Naționale, instituție care a contractat servicii de conversie digitală a instrumentelor de evidență arhivistică, în vederea transpunerii unor informații de pe suportul de hârtie pe suport digital. Vorbim de volume de fișe cu informații atât dactilografiate, cât și manuscrise.
Afacerea s-a încheiat, prin organizarea de către Arhivele Naționale a unei licitații deschise, pentru care a pus la bătaie suma de 3.959.443,56 de lei fără TVA, respectiv 4.711.737,83 de lei cu TVA inclusă (aproximativ un milion de euro), fiind parafat, în data de 10 iunie 2021, contractul ANB-A-237/R/2021 cu două companii. Este vorba despre SC Idox Solutions SRL Cluj-Napoca și despre SC Intech Solutions SRL Craiova.
Conform anunțului de atribuire, criteriul care a stat la baza selectării ofertei a fost cel al celui mai bun raport calitate-preț, din care costul financiar a cântărit 50 la sută, expertiza a cântărit 30 la sută, iar echipamentele au cântărit 20 de procente.