Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Anxietate cauzată de finanţe. Cum te poţi "vindeca"

Anxietate cauzată de finanţe. Cum te poţi "vindeca"

Dacă gândul la contul tău bancar te induce într-o spirală a stresului, nu eşti singur. Finanţele reprezintă o sursă comună de anxietate, potrivit experţilor, scrie HEALTH.

Un motiv pentru care banii ne induc ideea de stres îl reprezintă instinctul de supravieţuire. “Banii reprezintă o sursă care poate asigura oamenilor simţul siguranţei şi al securităţii”, a spus un psiholog din New York, Chloe Carmichael. “Când simţim că această resursă este limitată, ne poate face să simţim că supravieţuirea noastră este pusă în pericol la cel mai primar nivel.”

Experţii propun o serie de moduri în care putem ocoli anxietatea financiară:

Economisitul

Regândirea bugetului, deschiderea diferitelor conturi de economii şi setarea unor depozite clare ne poate ajuta să reducem această anxietate. Cheia succesului este să faci ceva, potrivit lui Carmichael. “Când oamenii se simt financiar nesatisfăcuţi sau anxioşi, aceştia pot deveni ezitanţi, apoi nu îşi doresc să-şi deschidă facturile sau conturile bancare”, a explicat aceasta. “Acesta devine un cerc vicios. Chiar dacă lucrurile nu sunt aşa cum ţi le doreşti, a avea un plan te poate ajuta să fii sănătos.”

Siguranţa locului de muncă

Îngrijorările legate de locul de muncă sunt deseori asociate cu stresul financiar. Te poate ajuta o discuţie cu şeful tău, pentru a obţine o părere legată de performanţele tale.

Salariul

Suma de bani câştigată poată reprezenta o reflecţie a meritelor personale, potrivit lui Carmichael. Dacă doreşti să îţi menţii aceeaşi poziţie la locul de muncă, psihologii recomandă concentrarea asupra aspectelor fericite. În schimb, dacă nu există astfel de aspecte la locul de muncă, este în regulă. Îţi poţi alege un alt drum sau poţi cere o mărire.

Negocierile salariale induc anxietate multor oameni, însă psihologii spun că acest lucru va dispărea, dacă îţi recunoşti meritele.

Lipsa de încredere financiară

În acest caz, ar ajuta o întâlnire cu un sfătuitor financiar, căci cel mai comun gând legat de domeniul financiar este: “Nu ştiu ce fac”.

Datoriile

Datoriile sunt neplăcute în general, însă devin cu adevărat înfricoşătoare când nu ai un plan. Prezenţa unui sfătuitor financiar este, şi în acest caz, o idee bună, pentru a putea face schimbările care să te ajute în astfel de situaţii.

Hoţii de identitate

Cu atât de multe informaţii financiare disponibile online, anxietatea referitoare la furtul de identitate şi la pericolul la care sunt expuse creditele tale sunt comune. Este o idee bună să ai alerte privind frauda şi să îţi asiguri un acces uşor la propriul cont, pentru a-l putea îngheţa cu uşurinţă în caz de nevoie.

Comparaţiile

Pentru unii oameni, a avea mâncare şi un adăpost este tot ce contează. Însă, pentru aceia care trăiesc confortabil, ceea ce deţin ceilalţi devine mult mai important. Sfatul psihologilor este să faci un pas în spate şi să te gândeşti mai bine la lucrurile pe care le ai, să încerci să fii mai recunoscător şi să te bucuri de ceea ce ai.

O modalitate bună de a-ţi revizuii atitudinea este să faci o listă de cinci sau 10 lucruri (materiale sau nu) pentru care eşti recunoscător.

 

Subiecte în articol: finante stres anxietate financiar
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri