Deşi criza legată de Rezidenţiatul din acest an părea rezolvată, odată cu eliminarea necesităţii semnăturii ministrului Educaţiei şi stabilirea datei de desfăşurarea a examenului pe 8 decembrie, acest concurs continuă să le dea bătăi de cap mediciniştilor. Aproape 1.000 de absolvenţi de medicină, farmacie şi stomatologie ar putea rămâne şi în acest an fără locuri, în ciuda faptului că în sistemul sanitar este mare nevoie de specialişti, iar conform prevederilor noii legi, cifra de școlarizare la Rezidenţiat să fie egală cu numărul absolvenților. Guvernaţii au luat decizia de a menține cifra de școlarizare aprobată în primăvară.
Legea privind organizarea examenului de rezidențiat (197/2019) a fost publicată în Monitorul Oficial, la scurt timp după ce a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, şi a intrat în vigoare pe 3 noiembrie 2019. Actul normativ prevede că „cifra de școlarizare pentru rezidențiat este cel puțin egală cu numărul de locuri reprezentând totalul absolvenților de medicină, medicină dentară și farmacie cu diplomă de licență din promoția anului în curs, cumulat cu numărul de posturi”, iar conform datelor oficiale, anunțate de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, anul acesta sunt în total 5.684 de absolvenți de medicină, farmacie și stomatologie.
Promisiuni de „suplimentare”
Cu toate acestea, la nivel guvernamental s-a luat decizia menţinerii cifrei de şcolarizare aprobate încă din primăvară, de 4.710 locuri, pentru examenul de Rezidenţiat din 2019. Prin urmare, aproape 1.000 de absolvenţi vor rămâne fără loc la specializare, pentru că autorităţile susţin că nu au timp să mai modifice ceva acum. Promit însă o „suplimentare” a locurilor.
„Cifra de școlarizare va rămâne în acest moment cea anunțată inițial de minister, deoarece nu se poate modifica într-un timp atât de scurt. Conform actualei legislații, dacă numărul de candidați promovați va fi mai mare decât cifra de școlarizare anunțată, va exista o suplimentarem pentru ca cifra de școlarizare să permită tuturor candidaților promovați să acceseze un loc”, spun reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR).
Însă mediciniştii sunt în continuare bulversaţi, pentru că nu ştiu unde şi pe ce specialităţi vor fi scoase aceste locuri şi se tem că vor fi nevoiţi să opteze pentru unele pe care nu şi le doresc sau, mai rău, că nu va exista nicio suplimentare.
974 de candidați la Rezidenţiat 2019 rămân fără loc.
Înscrierea candidaților pentru susţinerea examenului de rezidenţiat se va face în perioada 7 noiembrie - 19 noiembrie, inclusiv.
Specialităţi deficitare
Conform Ordinului de ministru 1669/2019, publicat Monitorul Oficial pe 1 noiembrie, specialitățile deficitare pentru care se organizează rezidențiat pe post în spitale clinice cu secții clinice universitare, institute sau centre medicale clinice în sesiunea 8 decembrie 2019, sunt: „anestezie și terapie intensivă, boli infecțioase, cardiologie pediatrică, chirurgie pediatrică, epidemiologie, expertiza medicală a capacității de muncă, gastroenterologie pediatrică, hematologie, igienă, medicină nucleară, medicină de urgență, nefrologie pediatrică, neonatologie, neurologie pediatrică, oncologie medicală, ortopedie pediatrică, oncologie și hematologie pediatrică, pediatrie, psihiatrie, pneumologie pediatrică, psihiatrie pediatrică și radioterapie”.