Jurnalul.ro Ştiri Externe Arestări în urma atacului asupra podului din Crimeea

Arestări în urma atacului asupra podului din Crimeea

Rusia afirmă că a reținut opt persoane implicate în explozia de sâmbătă de pe podul care leagă Rusia de Crimeea, relatează BBC.

Serviciul de securitate FSB a declarat că cinci dintre persoanele reținute sunt ruși, în timp ce ceilalți sunt ucraineni și armeni. FSB a acuzat serviciile de securitate ucrainene că se află în spatele atacului de pe pod.

Vestea a venit în timp ce au fost raportate explozii în orașele ucrainene Herson, Zaporojie și Nikopol.

Hugo Bachega de la BBC din Kiev a declarat că cinci explozii au fost auzite în Herson, unul dintre cele mai mari orașe aflate sub ocupație rusă, în timp ce au existat rapoarte neconfirmate potrivit cărora sistemul de apărare aeriană din oraș a fost activat. El a spus că nu este clar ce a declanșat exploziile.

Explozia de pe Podul Crimeei a fost o lovitură simbolică puternică pentru președintele rus Vladimir Putin, care a inaugurat podul în 2018, la patru ani după anexarea Crimeei de către Rusia. Președintele Putin a calificat-o drept un "act de terorism". Forțele rusești au ripostat luni cu un val de rachete în întreaga țară, inclusiv în centrul Kievului, ucigând 19 persoane.

În urma altor lovituri de marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat țările să sancționeze Rusia ca răspuns la "un nou val de teroare". El a făcut apel la Occident să găsească noi modalități de a exercita presiuni politice asupra Rusiei și de a sprijini Ucraina.

Apelurile au venit după ce acesta s-a adresat marți grupului de națiuni G7.

Blocul - format din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA - a promis că va continua să ofere sprijin "financiar, umanitar, militar, diplomatic și juridic" țării sale "atât timp cât va fi nevoie".

 

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: arestări crimeea
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri