În ultima săptămână, liderul UDMR Kelemen Hunor a criticat Guvernul pentru măsurile fiscale din ordonanţa privind taxa pe lăcomie, dar şi lipsa unui proiect de buget pe anul în curs. Sociologul Marius Pieleanu nu exclude o repoziţionare a UDMR dacă actuala Opoziţie vine cu o ofertă de nerefuzat, în ciuda protocolului de colaborare parlamentară încheiat cu PSD-ALDE. “Politica ambiguităţii e o politică cu rang de stat la UDMR”, spune sociologul.
Kelemen Hunor, intrat în cursa pentru un nou mandat la şefia UDMR, a avertizat că ordonanţa privind taxa pe lăcomie ar putea fi respinsă în Parlament, criticând adoptarea acesteia fără dezbateri. „Nu poţi să faci cu câteva zile înainte de terminarea anului, fiindcă nici companiile, nici societatea, nimeni nu poate fi pregătit pentru o astfel de schimbare şi nu este bine să faci brusc, şase luni măcar ar trebui să laşi, aşa cum scrie şi în legislaţia noastră internă, pentru ca toată lumea să se pregătească pentru o modificare fiscală şi mă îndoiesc că această dezbatere sau mă rog, dezbaterea OUG când va ajunge în Parlament va merge foarte lin. Nu ştiu dacă s-a gândit ministrul Finanţelor şi la o respingere a Ordonanţei undeva pe la mijlocul anului, ce va pune la loc sau cum va gestiona treaba. De aceea, eu cred că măsurile aşa brutale în zona fiscală, în zona de impozite sunt extrem de contraproductive”, a spus luni liderul UDMR.
După câteva zile, Kelemen Hunor a revenit cu noi critici la adresa Guvernului, de data aceasta motivul fiind lipsa proiectului de buget pe 2019. „Este un lucru foarte rău că am început anul fără un buget votat în Parlament şi nici măcar nu cunoaştem proiectul de buget la această oră. Nu prea s-a întâmplat aşa ceva. Noi permanent primim întrebări şi reclamaţii de la autorităţile locale, primele afectate, dar şi firmele, mediul de afaceri aşteaptă bugetul. Nu ştiu de ce nu s-a făcut acest lucru, dacă există motive obiective sau nu au reuşit să închidă bugetul pe un anumit deficit bugetar şi într-un anumit echilibru, dar consider că nu este normal, nu este bine pentru economia naţională să nu avem buget”, a declarat miercuri liderul UDMR.
El a avertizat că există deja probleme şi că autorităţile locale nu pot aproba bugetele înainte de luna aprilie. "Autorităţile locale vor aproba târziu bugetele. Dar mai rău este că aceste autorităţi nu ştiu la ce venituri să se aştepte în 2019, nu ştiu în acest moment cum să facă proiectul, cum să se pregătească pentru restul anului, şi acest lucru este absolut criticabil. Nu îl înţeleg pe ministrul Finanţelor de ce nu se grăbeşte, de ce nu vine cu un proiect şi de ce nu încearcă să cheme Parlamentul într-o sesiune extraordinară, astfel încât să avem cât mai repede dezbaterea pe buget”, a mai spus Kelemen Hunor. El a mai spus că nu este normal să afle prin anunţuri „semioficiale” că dezbaterea bugetului de stat va începe în februarie.
În ciuda acestor critici, sociologul Marius Pieleanu nu crede că liderul UDMR transmite un avertisment privind o posibilă repoziţionare faţă de coaliţie, chiar dacă la începutul sesiunii parlamentare Uniunea va supune la vot menţinerea acordului de colaborare cu coaliţia. “Nu, UDMR a jucat întotdeauna într-o permanentă logică politică şi mai ales electorală. În mod evident, atât cât timp cât actuala coaliţie va face mişcări politice care să susţină şi să întărească obiectivele şi pretenţiile UDMR, ei nu vor pleca de lângă coaliţie. Atunci când interesele o vor cere... de exemplu, se poate întâmpla să existe şansa reală a unei majorităţi de centru dreapta, atunci sigur că UDMR pleacă, cu condiţia ca partea cealaltă să le satisfacă cerinţele. Întotdeauna UDMR a fost aşa. Nu este o surpriză că e ambiguă. Întotdeauna a făcut o politică ambiguă. Pentru că e un partid cu caracteristici etnice în mod evident şi susţine minoritatea maghiară. Au un electorat limitat şi scorul lor depinde foarte mult de satisfacerea unor nevoi comunitare, specifice minorităţii maghiare. Politica ambiguităţii e o politică cu rang de stat la ei”, a declarat Marius Pieleanu, pentru Jurnalul.
Ce poate umple paharul
După alegerile din 2016, UDMR a încheiat un protocol de colaborare parlamentară cu coaliţia PSD-ALDE. De atunci, între UDMR şi PSD au mai fost conflicte, dar în final au fost aplanate şi nu au dus la o ruptură de coaliţie. La finalul anului trecut, UDMR a depus la Parlament o lege care prevede "transpunerea în legislaţie a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluţia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918", dar pe care PSD nu o susţine. „Sunt lucruri amestecate, una reprezintă obiectivele majore ale minorităţii, cum ar fi legea cu declaraţia asta,care poate crea o supărare, şi alta este cu ordonanţa, care poate umple paharul, dar nu provoacă o schimbare de atitudine”, spune sociologul Marius Pieleanu.
“Dacă interesele o vor cere şi oferta Opoziţiei va fi mai consistentă decât cea a Puterii, UDMR va schimba tabăra fără niciun fel de probleme. Ei nu sunt aproape de putere din convingeri ideologice sau de societate. Este vorba despre convingeri de altă natură, legate strict de viaţa comunităţii maghiare din România. Nu se pune problema unei rupturi intempestive, dar poate exista la un moment dat o ruptură”
Marius Pieleanu, sociolog