Jurnalul.ro Ştiri Externe „Un asasinat picat ca un trăsnet!” Urmările morții singurului diplomat din Hamas

„Un asasinat picat ca un trăsnet!” Urmările morții singurului diplomat din Hamas

de Şerban Mihăilă    |   

Ucis ieri la Teheran, după ce a participat la învestirea noului preşedinte iranian, Ismail Haniyeh, liderul Hamas, devenise în ultimele luni, încă de la izbucnirea războiului devastator din Gaza, imaginea diplomației internaționale a grupării radicale palestiniene, presărată cu discursuri dure și acuzații incendiare la adresa statului evreu. În pofida retoricii sale, mulți diplomați îl considerau pe Haniyeh un moderat, în comparație cu lideri mult mai duri ai organizației din Gaza, susținută de către Iran. În plus, el se confunda cu interfața politică și diplomatică a Hamas, fiind implicat în negocierile privind încetarea focului și eliberarea ostaticilor.

Ismail Haniyeh nu era o figură care trăia ascunsă, precum liderii aripii militare ai Hamas. Din această perspectivă, presupunând că Israelul a executat asasinarea lui, momentul ales pentru această operațiune este cel puțin ciudat, având în vedere că Haniyeh era principalul negociator al palestinienilor în eforturile internaționale în plină derulare, menite să pună capăt războiului dintre statul evreu și Hamas.

De altfel, la scurt timp după asasinare, Qatar - care a intermediat negocierile de încetare a focului între Hamas și Israel - a sugerat că uciderea lui Haniyeh ar putea pune în pericol tratativele, în cadrul cărora liderul grupării palestiniene a jucat un rol semnificativ.

„Asasinatele politice și vizarea continuă a civililor în Gaza, în timp ce negocierile continuă, ne determină să ne întrebăm cum poate reuși medierea, atunci când o parte asasinează negociatorul celeilalte părți?”, s-a întrebat, retoric, premierul Qatarului. „Pacea are nevoie de parteneri serioși și de o poziție globală împotriva nepăsării față de viața umană.”, a adăugat el. 

În plus, atacul de la Teheran ar putea îngreuna obținerea unui armistițiu și din altă perspectivă: Hamas se va concentra acum mai mult pe găsirea succesorului lui Haniyeh, în ceea ce ar putea deveni un proces complicat și prelungit.

Foarte probabil, din punct de vedere politic, uciderea lui Haniyeh nu era posibilă în Qatar, acolo unde liderul Hamas își petrecea o mare parte a timpului. Asasinarea sa în Iran trimite însă un puternic mesaj asupra razei de acțiune a Israelului: „nimeni nu este în siguranță nicăieri!”

Numit în funcția de conducere a Hamas în 2017, Haniyeh a făcut naveta între Turcia și Doha, capitala Qatarului, scăpând de restricțiile de călătorie din Fâșia Gaza, blocată de către israelieni, manevră care i-a permis să acționeze ca negociator în convorbirile privind încetarea focului sau să discute cu Iranul, sponsorul și aliatul Hamas.

„Toate acordurile de normalizare pe care voi, statele arabe, le-ați semnat cu Israelul nu vor pune capăt acestui conflict.”, declara Haniyeh la televiziunea „Al Jazeera”, din Qatar, la scurt timp după ce luptătorii Hamas lansau raidul din 7 octombrie, care a ucis 1.200 de persoane în Israel și a dus la răpirea a aproximativ 250 de evrei, ținuți ulterior ostatici în Gaza, unul dintre cele mai aglomerate locuri de pe pământ.

Răspunsul Israelului la atac a fost o campanie militară care a ucis până acum peste 39.000 de persoane în Gaza și a transformat o mare parte din enclavă într-o ruină, așa după cum susțin autoritățile palestiniene din teritoriul ocupat de către armata israeliană. 

În luna mai, procuratura Curții Penale Internaționale a solicitat mandate de arestare pentru trei lideri Hamas, inclusiv Haniyeh, precum și pentru premierul israelian, Benjamin Netanyahu, toți acuzați de presupuse crime de război. Atât statul evreu, cât și liderii palestinieni au respins aceste acuzații.

Familie decimată într-un atac aerian

Principiile fondatoare ale Hamas, din 1988, cer distrugerea Israelului, deși liderii grupării radicale au oferit uneori statului evreu un armistițiu pe termen lung.

Ei au cerut, în schimb, un stat palestinian viabil, pe tot teritoriul palestinian ocupat de către Israel în războiul din 1967. Israelienii consideră însă acest lucru drept o capcană.

Pe de altă parte, Hamas a trimis atentatori sinucigași în Israel, în anii 1990 și 2000.

În 2012, atunci când a fost întrebat dacă Hamas a abandonat lupta armată, Haniyeh a răspuns „bineînțeles că nu” și a spus că rezistența va continua „sub toate formele - rezistență populară, rezistență politică, diplomatică și militară”.

Trei dintre fiii lui Haniyeh - Hazem, Amir și Mohammad - au fost uciși pe 10 aprilie, atunci când un atac aerian israelian a lovit mașina pe care o conduceau. Haniyeh a pierdut, de asemenea, patru dintre nepoții săi - trei fete și un băiat -, omorâți în același atac.

Haniyeh a negat afirmațiile israeliene, potrivit cărora fiii săi ar fi fost luptători ai grupării, și a declarat că „interesele poporului palestinian sunt puse înaintea tuturor lucrurilor”, atunci când a fost întrebat dacă uciderea lor ar avea un impact asupra negocierilor de armistițiu.

„Tot poporul nostru și toate familiile locuitorilor din Gaza au plătit un preț greu, cu sângele copiilor lor, iar eu sunt unul dintre ei!”, a spus el, adăugând că peste 60 de membri ai familiei sale au fost uciși în război.

Cu toate acestea, în ciuda limbajului dur în public, diplomații și oficialii arabi l-au considerat relativ pragmatic în comparație cu vocile mai dure din Gaza, acolo unde aripa militară a Hamas a planificat atacul din 7 octombrie.

În timp ce le spunea militarilor israelieni că se vor „îneca în nisipul din Gaza”, el și predecesorul său în funcția de lider al Hamas, Khaled Meshaal, au călătorit prin regiune pentru discuții cu privire la un acord de încetare a focului cu Israelul, intermediat de Qatar, care ar include schimbul de ostatici pentru palestinienii din închisorile israeliene, precum și mai multe ajutoare pentru enclava asediată în acest moment.

Israelul consideră întreaga conducere a Hamas drept „teroristă”. Autoritățile de la Ierusalim i-au acuzat pe Haniyeh, Meshaal și pe alții că nu fac altceva decât să continue „să tragă sforile organizației teroriste Hamas”.

Nu este însă clar cât de mult știa Haniyeh despre atacul din 7 octombrie, în prealabil. Planul, elaborat de consiliul militar Hamas din Gaza, a fost un secret atât de bine păzit, încât unii oficiali Hamas au părut șocați de momentul și amploarea acestuia.

Cu toate acestea, Haniyeh, un musulman sunnit, a avut un rol important în consolidarea capacității de luptă a Hamas, în mare parte prin cultivarea legăturilor cu Iranul musulman șiit, care nu își ascunde sprijinul pentru gruparea extremistă din Gaza.

În timpul deceniului în care Haniyeh a fost principalul lider al Hamas în Gaza, Israelul a acuzat echipa sa de conducere că a ajutat la deturnarea ajutorului umanitar către aripa militară a grupării. 

Navetă diplomatică

Când a părăsit Gaza, în 2017, Haniyeh a fost succedat de Yahya Sinwar, un adept al liniei dure, care a petrecut mai mult de două decenii în închisorile israeliene. Haniyeh l-a primit înapoi pe Sinwar, în Gaza, în 2011, după un schimb de prizonieri.

„Haniyeh conduce bătălia politică pentru Hamas cu guvernele arabe.”, declara Adeeb Ziadeh, specialist în afaceri palestiniene la Universitatea din Qatar, înainte de moartea liderului grupării extremiste, adăugând că acesta avea legături strânse cu figuri mai dure din grup și cu aripa militară.

„El este interfața politică și diplomatică a Hamas!”, mai spunea Ziadeh.

Haniyeh și Meshaal s-au întâlnit cu oficiali din Egipt, țară care a jucat, de asemenea, un rol de mediere în negocierile de încetare a focului. La începutul lunii noiembrie, anul trecut, Haniyeh a călătorit la Teheran pentru a se întâlni cu liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a relatat presa de stat iraniană.

Trei oficiali de rang înalt au declarat pentru Reuters că Ali Khamenei i-a spus liderului Hamas, în cadrul acelei întâlniri, că Iranul nu ar intra în război, dacă nu ar fi informat în prealabil despre acesta. 

Istorie zbuciumată

În tinerețe, Haniyeh a fost student și activist la Universitatea Islamică din orașul Gaza. El s-a alăturat Hamas, atunci când gruparea a fost creată în cadrul primei intifade (revolte) palestiniene, din 1987. A fost arestat și deportat pentru scurt timp.

Haniyeh a devenit un protejat al fondatorului Hamas, șeicul Ahmad Yassin, care, la fel ca familia lui Haniyeh, era un refugiat din satul Al Jura, de lângă Ashkelon. 

În 1994, el a recunoscut că Yassin a fost un model pentru tinerii palestinieni, afirmând: „Am învățat de la el dragostea față de Islam și sacrificiul pentru acest Islam și, de asemenea, să nu îngenunchem în fața acestor tirani și despoți”.

În 2003, el era un ajutor de încredere al lui Yassin, fiind fotografiat în casa din Gaza a acestuia, ținând un telefon la urechea fondatorului Hamas, aproape complet paralizat, pentru ca acesta să poată lua parte la o conversație. Yassin a fost asasinat de către Israel, în 2004.

Haniyeh a fost unul dintre primii susținători ai intrării Hamas în politică. În 1994, el a declarat că formarea unui partid politic „ar permite Hamas să facă față evoluțiilor emergente”.

Inițial respinsă de conducerea Hamas, ideea a fost ulterior aprobată, iar Haniyeh a devenit prim-ministru palestinian, după ce gruparea a câștigat alegerile parlamentare palestiniene, în 2006, la un an după retragerea armatei israeliene din Gaza.

Gruparea a preluat controlul asupra Fâșiei Gaza, în 2007.

„Sânge ieftin” și „martiriu”

Uciderea liderului Hamas, la Teheran, a venit ca un „trăsnet” pentru locuitorii din Gaza, obosiți de război. Unii și-au exprimat dezamăgirea că Iranul nu a fost în stare să îl „protejeze”.

„Această veste este ca un trăsnet! Ceva de necrezut!”, a declarat Wael Qudayh, în vârstă de 35 de ani, locuitor al orașului central Deir al-Balah, citat de AFP.

„Qatarul a reușit să îl protejeze pe Haniyeh timp de 10 luni, dar Iranul nu a fost în stare să îl apere nici măcar pentru câteva ore!”, a declarat Youssef Saeed, 40 de ani, de asemenea, rezident în Deir el-Balah.

Hossam Abdel Razek, 45 de ani, angajat într-o instituție privată din Ramallah, a declarat că uciderea lui Haniyeh a arătat că „sângele palestinienilor este ieftin”.

„Asasinarea lui Ismail Haniyeh în Iran dovedește că noi, poporul palestinian, nu avem niciun protector, că sângele nostru este ieftin și că națiunea arabă și islamică ne-a vândut Americii și Israelului!”, a spus el.

Între timp, facțiunile palestiniene au făcut apel la o grevă generală și la marșuri în Cisiordania ocupată, ieri, pentru a protesta față de uciderea lui Haniyeh.

Mai mulți palestinieni din Fâșia Gaza au declarat că Haniyeh a atins „martiriul”, datorită modului în care a fost ucis.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: asasinat Ismail Haniyeh lider hamas gaza
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri