Un grup de astronomi au descoperit cel mai îndepărtat obiect din sistemul solar, un planetoid numit pentru moment „Farfarout”, relatează Business Insider.
Planetoidul a fost denumir „Farfarout” după precedentul titular, „Farout”, care a fost descoperit de aceiași astronomi în 2018.
După ani în care au observat traiectoria obiectului pe cer, echipa de cercetători a anunțat că ar putea afirma cu siguranță că Farfarout este, mult, mult mai îndepărtat decât orice alt obiect din sistemul solar.
Farfarout se află la 132 de unități astronomice (AU) de soare, ceea ce înseamnă că este de 132 de ori mai departe de Soare decât Pământul și de aproximativ patru ori mai departe decât Pluto. Obiectul are nevoie de aproximativ 1.000 de ani pentru o rotație completă în jurul soarelui.
Cercetătorii estimează că Farfarout are un diamentru de aproximativ 400 de kilometri, ceea ce l-ar plasa la capătul inferior al scalei planetelor pitice precum Pluto.
Găsirea și studierea altor obiecte îndepărtate ar putea ajuta oamenii de știință să stabilească dacă există o planetă masivă neidentificată care se ascunde la periferia sistemului nostru solar. Oamenii de știință au găsit indicii ale unei astfel de planete, adesea denumită Planeta Nouă sau Planeta X. Aceste indicii vin sub forma unor obiecte mai mici ale căror orbite par a fi modificate de aceasta.
Farfarout traversează orbita lui Neptun de fiecare dată când se învârte în jurul soarelui, iar evoluția sa are o formă ovală.
Telescopul Subaru din Hawaii a văzut planetoidul în ianuarie 2018. A fost nevoie de ani de observație pentru a realiza cât de îndepărtat era. Deoarece Farfarout are nevoie de atât de mult timp pentru a orbita soarele, se mișcă foarte încet pe cer, iar astronomii au trebuit să facă observații ani de zile pentru a obține suficiente date pentru a-i calcula traiectoria.
Miner Planet Center al International Astronomical Union a desemnat oficial Farfarout ca obiectul „2018 AG37”. Planetoidul va primi un nume oficial mai târziu, după alte observații.
(sursa: Mediafax)