Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Atenție la particulele străine care îți intră în ochi. Cum să acționezi repede și eficient

Atenție la particulele străine care îți intră în ochi. Cum să acționezi repede și eficient

de Redacția Jurnalul    |   

Particulele de praf sau nisip, dar și mici insecte pot să intre în ochi iar senzația este foarte neplăcută, și chiar dureroasă. Acestea pot provoca, uneori, complicații oculare, cum sunt infecțiile, keratita sau zgârieturile pe cornee.

Ochii au mai multe mecanisme de apărare pentru a împiedica pătrunderea corpilor străini. Genele prind praful și alte particule care ar putea intra în ochi, pleoapele se închid reflex pentru a proteja ochiul, lacrimile curăță particulele străine care ajung pe suprafața oculară, iar reflexul de clipire frecventă ajută la eliminarea particulelor mici.

Ce faci când îți intră un obiect străin în ochi

Însă unele obiecte străine pot pătrunde în ochi, mai ales atunci când bate vântul. Corpii străini pot include și fragmente mai mari, cum ar fi particule de metal, rumeguș, gene căzute, musculițe, etc.

În astfel de cazuri trebuie să acționezi rapid pentru a preveni leziuni și infecții ale ochilor. 

-Spală-te pe mâini cu apă și săpun înainte de a atinge ochii pentru a evita introducerea bacteriilor sau altor agenți patogeni în ochi;

-Încearcă să elimini obiectul din ochi cu un jet ușor de apă caldă, curată. Poți folosi o cupă specială de spălare a ochilor sau un pahar mic și curat, poziționând marginea acestuia pe osul de la baza orbitelor;

Citiți și Sfaturi de frumusețe. Machiajul potrivit pentru ochii rotunzi

-O altă metodă de a elimina un corp străin din ochi este să intri la duș și să îndrepți un jet ușor de apă călduță pe frunte, deasupra ochiului afectat, ținând pleoapa deschisă;

-Dacă porți lentile de contact, este mai bine să le îndepărtezi înaintea sau în timpul spălării ochiului cu apă. Uneori, un corp străin poate fi lipit pe partea inferioară a lentilei.

-Pentru clătirea ochiului afectat, poți folosi și soluție salină. Apleacă-ți capul pe partea afectată și clătește ochiul din interior, de la baza nasului spre exterior, astfel încât corpul străin să fie deplasat și eliminat în afara ochiului.

Academia Americană de Oftalmologie (AAO) recomandă lacrimile artificiale pentru îndepărtarea unui corp străin din ochi. Pe lângă apă și săruri, acestea conțin și grăsimi care lubrifiază ochiul și ajută la dislocarea și eliminarea particulelor care ajung în ochi. Lacrimile artificiale calmează durerea și usturimea.

Ce NU faci când îți intră un obiect străin în ochi

Sunt câteva greșeli pe care le poți face încercând să scoți un corp străin din ochi. 

-Nu freca ochiul cu mâinile deoarece poți împinge corpul străin mai adânc în țesuturile oculare și îți poți provoca zgârieturi pe cornee;

-Nu încerca să îndepărtezi un obiect fixat în globul ocular;

-Nu folosi unghiile, penseta sau alte obiecte ascuțite pentru a scoate corpul străin deoarece acestea pot răni ochiul;

-Nu aplica presiune asupra ochiului deoarece poți agrava situația și poți provoca leziuni oculare. 

Cum scoți nisipul din ochi

Nisipul care ajunge în ochi nu este o problemă gravă dacă acționezi cu grijă pentru a preveni leziunile oculare. Particulele cu dimensiuni mici sunt eliminate ușor cu ajutorul lacrimilor secretate de ochi.

Citiți și 6 efecte nocive ale mâncatului la televizor asupra sănătății 

Medicii Academiei Americane de Oftalmologie recomandă să ridici ușor, cu mâinile curate, pleoapa superioară peste pleoapa inferioară. Genele vor acționa ca o perie naturală pentru a îndepărta nisipul aflat sub pleoapa superioară. 

Uneori, nisipul poate zgâria corneea sau poate provoca infecții dacă te freci la ochi cu mâinile sau apa folosită la clătirea ochiului dacă aceasta nu este curată. 

Când mergi la medic

Dacă aceste metode nu dau rezultate este bine să te adresezi unui specialist oftalmolog pentru extragerea corpului străin. Acesta îți va administra un anestezic local înainte de a-l îndepărta și o substanță dezinfectantă.

-Un corp străin fixat pe globul ocular sau în profunzimea ochiului;

-Vedere încețoșată;

-Durere sau disconfort care persistă mai mult de 24 de ore după îndepărtarea corpului străin.

-Corpul străin poate zgâria ochiul și rămâi cu senzația că se mai află în ochi și după ce a fost îndepărtat. Această senzație ar trebui să dispară după cel mult 24 de ore, potrivit medicool.ro.

Subiecte în articol: ochi particule praf nisip obiect strain
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri