Jurnalul.ro Special Interviuri Aurel Simionescu: „Primarii ar trebui să aibă un număr limitat de mandate”

Aurel Simionescu: „Primarii ar trebui să aibă un număr limitat de mandate”

de Maria Alifantis    |   

După două mandate ca președinte de Consiliu Județean, un mandat de senator și două mandate de primar, social-democratul Aurel Simionescu, edilul Brăilei, a decis să nu mai candideze pentru un nou mandat de primar din cauza problemelor penale. Simionescu a fost suspendat din funcţie în luna februarie, fiind cercetat în stare de libertate într-un dosar de deturnare de fonduri europene.

Cum se văd în teritoriu ultimele evenimente din PSD, conflictul dintre Valeriu Zgonea și Liviu Dragnea?

Eu vă pot da opinia mea, numai că eu sunt președinte executiv și nu aș vrea să avem vreo vorbă, mai ales acum în campanie. La Brăila nu am purtat discuții, pentru că noi avem alte probleme, mai importante, și anume să câștigăm alegerile locale. Nu ne-am focalizat atenția pe ce discută dumnealor acolo la București și ce atmosferă este acolo. Chiar nu s-a purtat vreo discuție în mod organizat din punctul acesta de vedere.

Deci discuțiile de la București nu s-au resimțit până în teritoriu?

Nu, chiar deloc. Am zis că problema noastră este să câștigăm alegerile. După ce le câștigăm, o să putem să purtăm orice discuție, dar până atunci, am face discuții doar ca să ne auzim unii pe alții.

Domnul Zgonea susţine că Liviu Dragnea trebuia să demisioneze după ce a primit sentința de doi ani cu suspendare în dosarul Referendumului.

Poziția noastră, exprimată și prin votul de la Comitetul Executiv, a fost că nu este momentul. Tot din aceleași motive, acum avem alte treburi mai importante de făcut.

Chiar domnul Dragnea spunea că după alegeri s-ar putea retrage din conducerea partidului. În cazul acesta, mai are PSD lideri?

Are, sigur că are! PSD-ul este un partid mare, în care oricând găsim lideri. Nu asta este problema, PSD are o echipă puternică în stare să dea oricând un lider. Noi, când căutăm un nume, atunci începem să avem o discuție de ce e acela și nu altul. La momentul respectiv, eu vă asigur că găsim un nume.

Cum vi se pare campania dusă de procurorii DNA înainte de alegerile locale?

Nu vreau să comentez chestiunea aceasta. Cel mai important este cum ne reflectăm în fața oamenilor, iar asta se vede prin votul cetățenilor. Suntem mult prea aproape de momentul votului, ca să putem să avem alte discuții. Pentru că oricum le-am purta, nu este momentul potrivit, nici pentru o parte, nici pentru alta. Pe toate le privim prin prisma momentului și, evident, toate au o notă de subiectivism.

Cum vedeţi viitorul după atâţia ani ca primar?

Nu știu exact ce va fi pe viitor, eu după 20 de ani în administrație, două mandate de președinte de Consiliu Județean, unul de senator și două de primar al Municipiului Brăila, am decis să mă retrag și să fac loc tinerilor din politică.

Cei care vin din urmă sunt suficient de pregătiți să conducă un oraş, o țară?

Vă dați seama ca eu, pentru dumneavoastră și pentru media, nu vă pot răspunde decât că da, sunt pregătiți. Acum este de văzut în ce măsură sunt pregătiți fiecare dintre ei. Din punctul de vedere al Brăilei, ca să nu vorbesc despre altă localitate, doi dintre candidați sunt parlamentari, domnul Dragomir a fost consilier municipal într-un mandat anterior, domnul Boboc a fost consilier județean, adevărat că numai șase luni, dar a fost, doamna Drăgicescu este consilier municipal, sunt oameni care știu despre ce este vorba. Bine, acum, între un anumit tip de experiență și cea de primar este o diferență, dar nu pot spune că pornesc de la zero. Repet, discutăm despre Municipiul Brăila, nu vreau să vorbesc pentru alte zone. Deci cei care sunt candidați, cum e domnul Păun, care este și el consilier municipal, sunt oameni care știu despre ce este vorba. Dar este într-adevăr o diferență între a privi din afară și a fi în interior.

Să fie cumva această modă a oamenilor, a fețelor noi în administrație ca o cerință a vocii civice?

Eu vă spun un lucru pe care l-am spus de mai multe ori, eu cred că limitarea numărului de mandate ar trebui să fie și la parlamentari, și la primari, în toate funcțiile alese, așa cum este la președintele României. În timp, lucrurile evoluează și, de multe ori, după un anumit număr de mandate, două, trei, începi să privești lucrurile cu o anumită rutină. Or, viața merge mult mai repede înainte. Eu mă uitam la colegii care fac acum campanie, cei care sunt implicați în prima linie, utilizează și se axează mult mai mult pe partea aceasta de mediu online, Facebook. Din punctul meu de vedere, prea mult. Pentru că populația nu este încă majoritară în această zonă de online. Acces este, desigur, în tot orașul, dar cei care accesează sunt în mod deosebit tinerii, persoane de o anumită pregătire. Oamenii, din punctul meu de vedere, vor să simtă candidatul, vor să-l vadă. Noi putem să punem poze, filmulețe, dar nu se compară cu viața reală.

Acum și legea electorală a devenit mult mai strictă, candidații nu mai au voie cu bannere, decât de o anumită dimensiune, și așa mai departe...

Bune și bannerele, care, din punctul meu de vedere, nu din ele ne cunoșteau oamenii. Tot din mers, văzut, discutat cu ei, din aceste lucruri ne cunoșteau votanții. Toată treaba cu bannere și poze nu cred că era foartă relevantă. Poza poate să fie altfel față de cum arată omul, cum se poartă, cum discută.

Ținând cont că se duce această campanie mai mult virtuală, credeți că va afecta în vreun fel rezultatul și prezența la vot?

Făcând o statistică, pentru că eu am făcut toate campaniile din anii 92 și până acum, prezența la locale la Brăila este una constantă, ea se situează undeva în jurul a 60%, plus-minus, după care prezența scade, și ajunge la europarlamentare, să zicem, la 30%. Mai mult, este vorba de interesul pe care oamenii îl au, iar când este vorba de localitatea lor, interesul este cel mai mare, pentru că se răsfrânge direct asupra lor. Când este vorba de nivel național, european, lucrurile nu mai sunt așa de interesante. Prezența la vot cred că va fi tot în zona aceasta, undeva până în 60% la locale, indiferent de cât mediu online se folosește și cât cel real.

Lupta o să fie mai strânsă acum între candidații pentru Primăria Brăilei?

Dacă aș fi candidat eu, care aveam 60%, contracandidații știau că voi ieşi eu și ziceau: „dom'le, candidează Simionescu, la ce să candidăm?”. Așa, acum, luptele sunt mai apropiate ca și scor și s-ar putea ca fiecare candidat să încerce să-și mobilizeze cât mai bine electoratul, dar și să se automobilizeze mai mult.

O să vă lipseasă primăria?

O să vedem care va fi rezultatul votului, eu sper să câștige candidatul nostru, cel puțin așa ne arată sondajele, dar știți cum este, până nu vedem rezultatul, nu putem să anticipăm. Recunosc, m-am obișnuit cu o activitate de genul acesta și nu cred că o să pot să stau foarte departe de ea. Eu am spus, dacă va fi nevoie de a discuta, și cu unii, și cu alții, indiferent de partid, dacă va fi nevoie de o sugestie, de experiența mea, nu va fi nicio problemă. Eu evit să folosesc cuvântul „sfat”, că pare așa o chestie bătrânească, de care e musai să asculți.

Cum vi se pare campania electorală de anul acesta? Este mai cinstită, mai onestă, mai liniștită decât în trecut?

Campania, dacă mă întrebați pe mine, e mai anostă. Lumea era mult mai agitată, poate și pentru faptul că se umbla mai mult, și iar mă întorc la mediul online. Această lume virtuală este una interesantă, dar departe de oameni. Este un mediu impersonal, poți să scrii orice, dacă ai setări de confidențialitate, nu poate lumea să-ți comenteze, e adevărat că îți ocupă mai puțin timp, dar eu, ca și candidat, preferam să mă duc la oameni, chiar dacă aflu și lucruri care nu prea-mi convin, care deranjează, dar vezi care este pulsul, vezi oamenii. În mediul online parcă toate sunt mai frumoase ca-n realitate. Dar asta este, fiecare are modalitatea lui de campanie. Deocamdată este o campanie mult mai liniștită, deși în liniștea asta nu sunt neapărat numai lucruri bune.

Până anul acesta, în alte campanii, vedeam dezbateri reale între candidați.

Da, iar acum ne dezbatem pe Facebook. Dar acesta este trendul. Dacă președintele României dă anunț pe Facebook, dacă prim-ministrul și miniștrii își anunță deciziile tot pe Facebook. Dumneavoastră, jurnaliștii, trebuie să umblați acum pe toate blogurile, ca să vedeți ce au mai făcut aleșii. Acum dumneavoastră vorbiți cu mine, dar dacă îmi puneați o întrebare pe mail, terminam discuția imediat. Așa, mai spun eu ceva, dumneavoastră mai întrebați altceva și se face de o conversație. Poate sunt eu conservator.

Și totuși, dintre primarii mari ai țării, foarte puțini sunt aceia care decid să facă un pas în spate pentru a lăsa oameni noi la cârma orașului.

Eu am făcut loc. Eu am spus așa: cum și pe mine m-a propus cineva acum 20 de ani, și eu propun pe cineva acum și predau ștafeta. Mie asta mi se pare o atitudine corectă. De acum încolo, știți cum este, ți-am dat undița, te-am învățat să pescuiești, mai departe cum pescuiești e treaba ta. Eu v-am spus, ofer sugestii, sfaturi, dar persoanele respective acceptă o dată, de două ori, dar până la urmă or să aibă impresia că celălalt conduce, nu el, și nu este în regulă, nu-i convine nimănui chestia asta. Trebuie să-și asume.

Sunteți mulțumit de realizările dumneavoastră din funcția de primar? Puteaţi face mai mult?

Categoric se putea face mai mult. Pe mine mă tot întreabă lumea, că sunt profesor universitar, ce notă mi-aș da, iar eu le zic, pe la opt, opt și jumătate. Sunt lucruri pe care aș fi vrut să le fac și nu s-au putut face, sunt lucruri pe care poate nu am știut să le fac eu așa cum s-ar fi dorit să fie, iar astea sunt lucruri care țin de viziune. De asta spun eu că trebuie să vină și oameni noi, cu idei noi și altă viziune, că poate sunt anumite lucruri pe care eu și echipa pe care am avut-o nu le-am văzut. În administrație trebuie să primești ceva de la predecesorul tău, trebuie să faci ceva în timpul mandatului, ca apoi să lași acel ceva, chiar dacă îți lași tu ție, dacă mai iei un mandat nou. Acesta este parcursul normal al lucrurilor.

Un prognostic mai mult pe tot anul, pentru că după locale urmează alegerile parlamentare?

Eu sunt de părere ca la Brăila noi vom câștiga, toate sondajele ne arată cu plus, mă refer la cele de primar de municipiu, dar și în ceea ce privește mai multe localități. La Consiliul Județean, pe votul indirect, mi-e greu să mă proununț cum se vor aranja lucrurile. Eu am avut și rămân pe ideea că votul direct, obținut după multe discuții, și la parlamentare, și la locale, este cel mai bun. Omul își votează alesul, așa, ia unul 45% din voturi, dar câștigă celălalt pentru că s-au unit mai mulți împotriva lui. Asta este însă o discuție diferită și mai puțin de aticipat. La parlamentare, nu am nicio îndoială că va câștiga PSD-ul la Brăila, vom vedea însă care va fi scorul. Deocamdată, calculele noastre duc undeva la 40%. Dar până la toamnă lucrurile pot evolua în diverse forme. Să terminăm vara și apoi trecem la toamnă, le luăm pas cu pas.

Vă gândiți ca din toamnă să reveniți în Parlamentul României?

Ca parlamentar nu știu, o să vedem. Repet, eu sunt adeptul lucrurilor făcute, terminate, nu să ne apucam de mai multe lucruri deodată. Acum ne axăm pe locale, vreau să avem un rezultat bun, și o să vedem după ce se întâmplă.

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri