Ministrul Mediului din Australia a cerut Japoniei să îşi reconsidere controversata sa decizie de a se retrage din Comisia Internaţională privind vânătoarea de balene" (International Whaling Commission - IWC) şi de a relua vânătoarea acestor mamifere marine în scopuri comerciale, informează miercuri DPA.
Melissa Price a dezvăluit într-o declaraţie oficială că guvernul din care face parte este "extrem de dezamăgit" de decizia Japoniei, pe care o consideră "regretabilă".
"Australia cere Japoniei să revină în Convenţia pentru reglementarea vânătorii de balene şi în Comisia Internaţională privind vânătoarea de balene în regim de prioritate", a declarat Melissa Price.
"Australia continuă să se opună cu fermitate în faţa tuturor formelor de pescuit comercial şi aşa-zisei 'vânători de balene în scopuri ştiinţifice'", a adăugat ministrul australian.
Japonia şi-a anunţat miercuri retragerea din Comisia internaţională privind vânătoarea de balene, punând în aplicare o ameninţare făcută în septembrie, în scopul "reluării pescuitului comercial în iulie anul viitor".
Arhipelagul nipon, care se expune astfel unui val de critici din partea unor guverne şi organisme de protecţie ale animalelor, se va alătura Islandei şi Norvegiei, care practică deschis vânătoarea de balene în scopuri comerciale.
Japonia nu va vâna totuşi balene "în apele Antarcticii sau în emisfera sudică", a precizat reprezentantul executivului, Yoshihide Suga, în cadrul unui briefing de presă. Vânătoarea va fi "limitată la apele teritoriale şi la zona economică exclusivă" a Japoniei.
Japonia a ameninţat cu ieşirea din IWC din septembrie, când Comisia s-a opus reluării pescuitului comercial de balene.
Reuniunea acestui organism s-a încheiat atunci cu respingerea textului propus de Japonia, intitulat "Drumul de urmat".
Textul viza instituirea a două căi în cadrul IWC, organism format din 89 de state membre, în aşa fel încât să coexiste conservarea şi vânătoarea de balene în scop comercial. Aceasta din urmă ar fi urmat să fie gestionată de un comitet special constituit care să se asigure că această practică nu afectează durabilitatea speciei.
Guvernul nipon deschide prin decizia sa un nou front între criticii şi adepţii pescuitului de cetacee, pe care japonezii, în special din segmentul naţionalist, îl consideră o importantă tradiţie niponă multiseculară.
Dacă pescuitul de balene a constituit o sursă salvatoare de proteine în anii de privaţiuni de după Al Doilea Război Mondial, în prezent majoritatea japonezilor susţin că nu mai consumă carne de balenă sau o fac foarte rar.