Jurnalul.ro Ştiri Externe Autoritățile din Arabia Saudită au arestat șapte scriitori și bloggeri

Autoritățile din Arabia Saudită au arestat șapte scriitori și bloggeri

Autorităţile saudite au arestat şapte scriitori şi bloggeri, printre care şi doi cetăţeni americani, într-o nouă campanie de represiune în acest stat aliat al SUA, confruntat cu critici aspre în privinţa respectării drepturilor omului, transmite AFP.

Aceste noi arestări au fost anunţate în contextul în care Congresul american a aprobat o rezoluţie prin care îi cere preşedintelui Donald Trump să stopeze orice sprijin pentru coaliţia militară condusă de Arabia Saudită în războiul din Yemen.

Noile arestări constituie prima campanie de represiune masivă împotriva unor personalităţi ale societăţii civile după asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în octombrie 2018, în consulatul ţării sale la Istanbul, de către un comando venit de la Riad.

Organizaţia de apărare a drepturilor omului ALQST, cu sediul la Londra, a precizat vineri că personale arestate sunt 'scriitori şi bloggeri angajaţi în schimburi publice de opinii cu privire la reforme' în regatul ultraconservator.

Printre cei reţinuţi se află Bader al-Ibrahim, scriitor şi medic, şi activistul Salah al-Haidar, ambii cu dublă cetăţenie, americană şi saudită.

Potrivit ONG-ului 'Prizonieri de conştiinţă', care monitorizează situaţia prizonierilor politici din Arabia Saudită, zece persoane au fost arestate.

Nici autorităţile saudite şi nici ambasada SUA la Riad nu au comentat deocamdată pe marginea acestor informaţii.

Salah al-Haidar este fiul activistei Aziza al-Yussef, arestată în urmă cu aproape un an în cadrul unei ample campanii de represiune şi eliberată provizoriu săptămâna trecută împreună cu alte două militante, bloggeriţa Eman al-Nafjan şi profesoara universitară Rokaya al-Mohareb.

Celelalte opt activiste alături de care sunt judecate sunt în continuare încarcerate.

Cele 11 femei sunt judecate din 13 martie de un tribunal penal din Riad în baza acuzaţiilor că au adus atingere intereselor naţionale prin contactele avute cu media străine, cu diplomaţi şi cu organizaţii de apărare a drepturilor omului. 

Majoritatea dintre ele au fost arestate în mai 2018, cu doar o lună înainte de ridicarea istorică a interdicţiei ca femeile să şofeze în Arabia Saudită.

Unele deţinute afirmă că au fost victime ale torturii şi abuzurilor sexuale, acuzaţii respinse de guvernul saudit.

AGERPRES

Subiecte în articol: arabia saudita arestari drepturile omului
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri