Consumul populaţiei a crescut cu 11% în anul 2015, iar cel al alimentelor a avansat cu 20% pe fondul reducerii TVA, arată datele băncii centrale. Şi înmatriculările de autovehicule noi au urcat cu 11 procente în aceeaşi perioadă de timp. Această cerere în creştere generează presiuni inflaţioniste, care, concomitent cu reducerea efec-tului de bază al scăderii TVA la alimente , vor duce la o creştere de pre-ţuri. Banca Naţională a modificat prognoza privind evoluţia preţurilor de consum în acest an, de la 1,1% la 1,4%, şi anticipează că în 2017 rata anuală a inflaţiei se va situa la 3,4%, a anunţat guvernatorul Mugur Isărescu.
Anul 2016 este tumultuos
Există multe incertitudini interne şi externe în acest an, spune guvernatorul. „Pe plan intern, incertitudinile, aşa cum le vedem în prezent, tind să împingă balanţa riscurilor în sus, traiec-toria inflaţiei în sus. Pentru că s-a aprobat un buget la limita de 3%, se manifestă, în continuare, presiuni, observăm dezbaterea publică pentru majorarea cheltuielilor bugetare, politica veniturilor s-a înscris pe o curbă puternic ascendentă greu de stăvilit. Nu cred că trebuie să ne punem problema de a o stăvili, ci de a o tempera, să vedem cât poate economia să ducă”, a spus tot Isărescu. Acesta a arătat că riscurile externe ţin de situaţia din China şi din Grecia şi a apreciat că acestea sunt „relativ departe” de România.
Cresc salariile, nu şi productivitatea
Câştigul brut a crescut anul trecut cu 14% la bugetari, ceea ce a atras o majorare cu 7% a veniturilor din mediul privat. Fenomenul este mai degrabă influenţat de creşterile de salarii din administraţia publică, în condiţiile în care salariile din învăţământ rămân sub valoarea din mediul privat, iar cele din sănătate au ajuns doar recent la nivelul mediu din zona privată, se arată în Raportul asupra inflaţiei. prezentat ieri de BNR. „Din păcate, ce ne îngrijorează este căderea productivităţii, nu atât evoluţia salariului brut nominal în industrie. Nu dă deloc bine”, a spus Isărescu. Acesta nu crede că poate fi stăvilită uşor creşterea salariilor în sectorul public şi privat. „Creşterea salariilor şi în sectorul public, dar mai ales în sectorul privat, nu cred că poate fi stăvi-lită uşor şi cel mai bun indicator este factorul pieţei”, a mai spus Isărescu.