Bustul eroului național Avram Iancu a fost adus, astăzi, din Țara Moților, în Camera Deputaților. Realizarea statuii a fost finanțată integral prin inițiativa privată a unui parlamentar, are 200 de kilograme și este din bronz. Sculptura a fost realizată de Marcel Fodor, meșter popular din comunca Horea, originar din Valea Mureșului. Bustul a fost dezvelit mai întâi în comunca Horea, au fost prezenți peste 60 de primari ai comunelor din Apuseni, dar și invitați ai lor din alte zone ale țării.
Avram Iancu este un simbol pentru românii din Transilvania. Alături de Horea şi de episcopul unit Ioan Inochentie Micu Klein, Avram Iancu înseamnă jertfă pentru libertăţile politice ale românilor ardeleni. Devenit erou printre moţi cu ocazia evenimentelor din 1848-1849, considerat un simbol al luptei românilor pentru drepturi politice încă din timpul vieţii, amintirea lui Avram Iancu trezeşte şi azi sentimente şi emoţii puternice pentru orice român din Transilvania. Sentimentele nu trebuie totuşi să umbrească adevărul istoric. Iar în legătură cu Avram Iancu şi cu evenimentele din 1848-1849 din Transilvania circulă și o serie de povești, legende și mituri, pe lângă faptele istorice atestate.
Bustul din bronz al lui Avram Iancu a ajuns la Parlament cu mașina personală a deputatului Corneliu Olar. “Eu sunt deputatul moților, iar Avram Iancu a fost vărul lui Horea. Am venit cu Avram Iancu în Parlament, pentru că aici îi e locul. Locul lui a fost demult în parlament, dar nu a avut nimeni grijă să-l aducă. Avram Iancu nu trebuie să fie un anonim în memoria românilor. Nu m-au interesat costurile, cât m-a interesat să-l aduc aici, la locul lui. Pe soclu este o inscripție din testamentul lui Avram Iancu din 1950: singurul dor al vieții mele este să-mi văd națiunea mea fericită”, a declarat deputatul, fost primar al comunei Horea, din Apuseni.