Jurnalul.ro Special Azi, are loc primul termen din procesul intentat de Băsescu Serviciului de Protecție și Pază. Luni, „Petrov” a mai dat o dată SPP în judecată

Azi, are loc primul termen din procesul intentat de Băsescu Serviciului de Protecție și Pază. Luni, „Petrov” a mai dat o dată SPP în judecată

de Ion Alexandru    |   

Traian Băsescu a deschis, luni, o a doua acțiune în instanță împotriva Serviciului de Protecție și Pază, de data aceasta pentru anularea notificării conform căreia i-au fost retrase mașina de serviciu, șoferul și aghiotantul.

Primul proces, pe care l-a intentat la finalul lunii aprilie, are ca obiect suspendarea acestor măsuri luate de SPP, după ce Înalta Curte l-a declarat pe Băsescu, definitiv, turnător la Securitate. Iar primul termen al acestui proces are loc, chiar astăzi, la Curtea de Apel București.

Completul 2 al Secției a IX-a de Contencios Administrativ și fiscal de la Curtea de Apel București judecă, astăzi, începând cu ora 9.00, primul termen în procesul pe care fostul președinte al României, Traian Băsescu, l-a deschis în data de 28 aprilie 2022, chemând în judecată Serviciul de Protecție și Pază. Prin acțiunea sa, Băsescu solicită suspendarea notificării primite de la SPP, cu numărul 1029 din data de 28 martie 2022, când a fost lăsat fără autoturism, fără șofer, fără aghiotant și fără pază la locuința de protocol.

Imediat după anunțarea deciziei ÎCCJ, Serviciul de Protecție și Pază (SPP) și-a retras dispozitivul conferit lui Traian Băsescu, în baza Legii 406/2001, întrucât această lege, modificată anul trecut, prevede că persoanele despre care s-a constatat definitiv că au colaborat cu Securitatea își pierd beneficiile conferite de această lege. 

Vrea anularea măsurilor prin care a fost lăsat fără pază și mașină

Această acțiune, depusă luna trecută și care se judecă astăzi, este doar prima dintre mișcările pe care înțelege să le întreprindă Traian Băsescu, pentru a-și recupera beneficiile pierdute. Luni, pe 16 mai 2022, fostul președinte a mai chemat o dată în judecată SPP. De data aceasta, într-un dosar având numărul 3570/2/2022, înregistrat tot la Curtea de Apel București – Secția a IX-a de contencios administrativ și fiscal. Prin acest nou proces, Băsescu cere anularea notificării din 28 martie 2022. Deocamdată, acest nou dosar nu a primit alocarea unui prim termen de judecată.

Trebuie subliniat faptul că avocata lui „Petrov” din dosarul de turnător, Eliza Ene-Corbeanu, a făcut mai multe precizări pe pagina sa de Facebook, după decizia definitivă dată de Curtea Supremă, care a stabilit că fostul președinte a colaborat cu Securitatea ca poliție politică.

„Modificările din octombrie 2021 la Legea 406/2001 privind privilegiile unui fost președinte de stat la încheierea mandatului nu îi sunt aplicabile și președintelui Traian Băsescu (vezi aplicarea în timp a legii civile)”, a notat apărătoarea lui Băsescu.

Dosarul „Petrov”

Reamintim că, la 23 martie 2022, Secția de Contencios Administrativ și Fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție a respins, definitiv, recursul înaintat de Traian Băsescu, menținând sentința Curții de Apel București care a constatat oficial faptul că fostul președinte al României, din 2004 până în 2014, a fost colaborator al Securității și că a făcut poliție politică încă din perioada în care era student la Institutul de Marină din Constanța. 

Sub numele de cod „Petrov”, Băsescu și-a turnat mai mulți colegi de facultate în legătură cu chestiuni penibile, cum ar fi că dețineau butoni de cămașă, că aveau relații cu străini sau că intenționau să fugă din România. În cazul unora dintre acești colegi, turnătoriile lui Băsescu au avut repercusiuni, unii nemaiputând să iasă din România.

Băsescu a completat, începând cu 2004, declarații pe propria răspundere conform cărora nu a colaborat cu securitatea și nu a făcut poliție politică. Ultima astfel de declarație a completat-o în 2019, când a candidat la Parlamentul European. 

RA-APPS și Președinția României ar putea fi vizate de noi procese

Surse politice apropiate fostului președinte nu exclud ca Băsescu să acționeze în instanță și alte instituții ale statului, cum ar fi RA-APPS sau chiar Administrația Prezidențială. Asta, întrucât nu a fost lăsat doar fără serviciile SPP, după decizia ÎCCJ. Spre exemplu, Administrația Prezidențială a purces, la rândul ei, la retragerea indemnizației pe care „Petrov” o încasa, în calitatea sa de fost președinte al României, în cuantum de 75 la sută din indemnizația pe care o încasează președintele României în funcție. De asemenea, Președinția a încetat derularea contractului de muncă încheiat cu un consilier care îi deservea cabinetul de lucru pus, de asemenea, gratuit, la dispoziția lui Traian Băsescu. 

O altă pierdere serioasă pentru „Petrov” constă în notificarea primită de la RA-APPS, la scurt timp după decizia ÎCCJ, prin care a fost încunoștiințat că are la dispoziție 60 de zile să evacueze locuința de protocol, primită de la Guvernul Ponta, în anul 2015, situată în strada Gogol, la numărul 2, și care anterior, fusese ocupată de familia fostului premier Petre Roman. 

Băsescu s-a conformat și a eliberat imobilul, după ce a conspectat, în prealabil, mai multe apartamente dintr-un ansamblu rezidențial din Capitală, în ideea de a-și achiziționa un apartament cu trei camere. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri