Jurnalul.ro Ştiri Externe Banca Centrală a Rusiei propune măsuri pentru redresarea economiei: Vom intra într-o perioadă de transformare

Banca Centrală a Rusiei propune măsuri pentru redresarea economiei: Vom intra într-o perioadă de transformare

Economia Rusiei nu poate supraviețui la nesfârșit cu rezervele sale financiare și va trebui să se transforme pentru a face față impactului sancțiunilor internaționale, a declarat guvernatorul Băncii Centrale, Elvira Nabiullina, citată de Reuters.

În cel mai important discurs al său după invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie 2022, aceasta a declarat că inflația va fi readusă la ținta de 4% până în 2024.

"Perioada în care economia poate trăi din rezerve este finită. Și deja în al doilea și al treilea trimestru  al acestui an vom intra într-o perioadă de transformare structurală și de căutare de noi modele de afaceri", a spus Nabiullina.

Sancțiunile au afectat în principal piața financiară, "dar acum vor începe să afecteze din ce în ce mai mult economia", a spus ea. "Principalele probleme vor fi asociate cu restricțiile asupra importurilor și logisticii comerțului exterior, iar în viitor cu restricțiile asupra exporturilor."

Ea a precizat că firmele ruse vor trebui să se adapteze. "Producătorii ruși vor trebui să caute noi parteneri, logistică sau să treacă la producția de produse din generațiile anterioare". Exportatorii vor trebui să caute noi parteneri și aranjamente logistice și "toate acestea vor necesita timp".

Măsuri propuse de Banca Centrală

Guvernatoarea a prezentat măsuri pentru a ajuta economia să se adapteze.

Cele mai importante sunt flexibilizarea vânzării produselor valutare de către exportatori, testarea emiterii de ruble digitale pentru a le permite rușilor să facă transferuri între portofele digitale.

Operațiunile pilot asociate cu acest proiect sunt planificate în a doua jumătate a anului.

Banca Centrală a Rusiei și-a dublat rata dobânzii cheie la 20% imediat după sancțiunile occidentale, reducând-o la 17% în aprilie, semnalând un mediu economic dificil dar și o încetinire a inflației.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri