Jurnalul.ro Special Banca Mondială: inundațiile și seceta, cele mai mari riscuri climatice la care este expusă țara noastră

Banca Mondială: inundațiile și seceta, cele mai mari riscuri climatice la care este expusă țara noastră

de Adrian Stoica    |   

Inundațiile și seceta sunt fenomenele care vulnerabilizează cel mai mult țara noastră din punct de vedere al schimbărilor climatice.

 

O spune Banca Mondială în Raportul de Țară privind Clima și Dezvoltarea pentru România. Economia noastră este relativ intensivă în ceea ce privește emisiile de carbon, fiind de 2,5 ori mai mare decât media Uniunii Europene. Creșterea temperaturilor și frecvența crescută a fenomenului de caniculă reprezintă amenințări suplimentare pentru economie, oameni și infrastructură, arată raportul citat.

România este vulnerabilă la o gamă largă de dezastre naturale induse sau amplificate de schimbările climatice, în special la inundații și secetă, ceea ce expune țara la riscuri fiscale semnificative. Expunerea la riscul de inundații, care este unul major în majoritatea țărilor UE,  este prevăzută să crească pe fondul schimbărilor climatice.

Raportul Băncii Mondiale explorează modul în care acțiunea climatică, în conformitate cu obiectivul României de a atinge emisii nete zero până în 2050, interacționează cu calea de creștere și dezvoltare a țării. De asemenea, sugerează acțiuni prioritare pentru reducerea emisiilor de carbon și creșterea rezilienței, susținând în același timp creșterea economică incluzivă și reducerea sărăciei. Acesta este primul Raport privind Țara și Dezvoltarea Climei (CCDR) care acoperă un stat membru al Uniunii Europene și o economie cu venituri mari, potrivit Băncii Mondiale.

 

Am avut pagube imense

Seceta severă care a lovit Europa anul trecut a avut un impact major și în România, afectând în special productivitățiile recoltelor și, în anumite zone, accesul la apă în populației urbane. În 2016, o evaluare a riscurilor la nivel a constatat că 48 % din suprafața terenurilor agricole din țară erau vulnerabile la secetă, în special în zona de sud-est a țării. România a înregistrat pierderi estimate de 12 miliarde de euro (dintre care 99 % neasigurate) și peste 1.300 de victime ca urmare a fenomenelor climatice și hidro-meteorologice începând cu anul 1980. De asemenea, raportul amintește că cele 36 de inundații provocate de râurile interne survenite după acest an au afectat  368.000 de oameni, au provocat 403 decese și pagube de 2,6 miliarde de euro.

 

Furtunile, pagube estimate la milioane de euro

Conform Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene (JRC), peste 660.000 de persoane din România sunt expuse la riscul de furtună, pagubele anuale estimate fiind de 83 milioane de euro. Pagubele potențiale rezultate pentru activele de capital natural, fizic și uman pot să afecteze creșterea economică și să aprofundeze inegalitatea, întrucât județele mai sărace din România și segmentele vulnerabile de populație care locuiesc în aceste spații sunt afectate în mod disproporționat de riscul de dezastre. „În timp ce provocările legate de realizarea decarbonizării sunt considerabile, printr-un mix adecvat de reforme structurale, sociale și economice și investiții eficace susținute din fonduri publice, private și europene, România își poate crește nivelul de trai, atingându-și în același timp obiectivele climatice”, spune  Marina Wes, Director de Țară al Băncii Mondiale pentru Uniunea Europeană.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri