Banca Naţională a României nu are nicio preocupare pentru limitarea creditării, însă doreşte să evite supraîndatorarea populaţiei, a declarat, luni, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României (BNR), întrebat de jurnalişti despre eventualele măsuri de limitare a gradului de îndatorare a populaţiei.
"Lucrurile sunt foarte limpezi. Banca Naţională nu are nicio preocupare pentru limitarea creditării. Indiferent cum s-a exprimat guvernatorul, trebuie să îi fie luat nu un cuvânt, ci contextul, iar contextul în care a vorbit este foarte limpede. A explicat că România are cea mai mică rată de intermediere a creditării pe piaţa Uniunii Europene. Deci avem cea mai mică intermediere ca raport credite private la PIB, din toată Uniunea Europeană. Nu avem niciun interes să limităm creditarea", a spus Vasilescu.
În ceea ce priveşte creditele de locuinţe, consilierul BNR a precizat că datele care au venit recent de la Uniunea Europeană arată că avem o stare care nu este deloc îmbucurătoare a locuinţelor în Uniunea Europeană, fiind pe unul dintre ultimele locuri.
"Dacă ne uităm cu merge şi cum a merg în anii din urmă şi în anii aceştia creditul ipotecar o să vedem că schimbările în bine le-au adus creditele din Programul Prima Casă. Până la Programul Prima Casă românii s-au împrumutat foarte puţin prin credite ipotecare şi şi-au cumpărat locuinţe pe credite. Din totalul împrumuturilor care s-au dat în America au fost 80% pentru locuinţe, în Marea Britanie cam 80%, 70-80% prin Franţa, Germania, venind către Polonia şi Cehia - 60-40%, iar în România 20% credite ipotecare şi 80% credite pentru consum. Deci românii s-au împrumutat cu deosebire pentru consum. Dar în acelaşi timp este o cerinţă de la Uniunea Europeană şi este o înţelegere foarte clară în România situaţiei de fapt şi fond şi de drept: nu putem să ne permitem să riscăm o supraîndatorare a populaţiei care ar afecta întreaga economie. Şi atunci aceasta este problema în legătură cu creditele. Să evităm în orice caz o supraîndatorare a populaţiei. Deci nu limitarea creditării, ci măsuri pentru evitarea supraîndatorării populaţiei", a mai pus Vasilescu.
La jumătatea acestei luni viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra stabilităţii financiare a declarat că documentul privind limitarea gradului de îndatorare nu provine de la Banca Naţională, întrucât instituţia, când are ceva de spus, spune cu subiect şi predicat.
"Am văzut şi eu o serie de relatări. Nu aş comenta materialul efectiv, pentru că el nu provine de la Banca Naţională. Noi, când avem ceva de spus, spunem cu subiect şi predicat, vă prezentăm, punem în dezbatere. Deci, materialul respectiv nu provine de la noi, însă, într-adevăr, au loc analize, discuţii, este în lucru - şi nu de ieri, de azi. Este de mai bine de un an de zile în lucru analiza gradului de îndatorare în special a populaţiei şi a sustenabilităţii acesteia. A fost şi o prezentare în urmă cu câteva luni în Comitetul de Supraveghere Macroprudenţială. Este un efort în lucru, scopul însă nu aş intra mai ales în detalii de cifre sau de a a comenta un anume proiect sau altul. Repet, când vom avea ceva de comunicat, comunicăm în mod direct. Scopul nu este de a limita creditarea, ci de a o orienta către direcţii sustenabile şi într-o măsură rezonabilă", a spus Liviu Voinea.
Acesta a menţionat că BNR doreşte să susţină creditarea, în special cea în monedă naţională, pe termen lung, pentru investiţii şi cu dobândă fixă. Întrebat despre creditul cu dobândă zero garantat de stat, Liviu Voinea a precizat că BNR nu primit proiectul spre analiză şi nu poate să comenteze pe marginea lui.
De asemenea, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că nu există o intenţie a Băncii Naţionale de a limita în vreun fel creditarea şi a anunţat că va exista o analiză pentru a se ajunge la cea mai bună variantă pentru măsuri sustenabile economic. AGERPRES