Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Avertisment BCE: Inflația nu a atins încă punctul maxim și nu sunt semne că va scădea

Avertisment BCE: Inflația nu a atins încă punctul maxim și nu sunt semne că va scădea

de Redacția Jurnalul    |   

Inflația în zona euro nu a atins încă punctul maxim, avertizează președinta BCE, Christine Lagarde, citată de Reuters.

"Nu văd componentele sau direcţia care să mă facă să cred că inflaţia a atins nivelul de vârf şi va scădea într-un termen scurt. Ori de câte ori îi întreb de riscuri pe economiştii de top de la BCE, răspunsul pe care îl primesc în acest moment este că există risc de creştere", a spus aceasta în Parlamentul European.

Totodată, dobânda cheie a BCE va continua să fie majorată. 
"Când vom decide cât de mult vom majora dobânzile şi cât de rapid o vom face, ne vom baza pe perspectivele economice actualizate, persistenţa şocurilor, reacţia la evoluţia salariilor şi la aşteptările privind inflaţia", a explicat oficialul BCE.

În luna decembrie va fi o nouă reuniunea a Băncii Centrale Europene și este de așteptat ca dobânda de referință să fie din nou majorată, cu 50-70 de puncte de bază.

La ultima ședință de politică monetară, BCE a crescut dobânda la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit la 2,00%, 2,25% şi 1,50%. 

Inflația în zona euro a atins un nivel fără precedent, de 10,6%, mult peste ținta de 2%. 

Subiecte în articol: bce zona euro inflatie christine lagarde
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri