Ceaiul de dafin: O băutură uimitor de benefică, cu riscuri de luat în seamă. Ce efecte are consumul de ceai de dafin asupra organismului
Frunzele de dafin sunt folosite pentru prepararea mai multor produse tradiționale dar are și beneficii asupra sănătății.
De-a lungul timpului, acestea au fost folosite la prepararea ceaiurilor și infuziilor pentru tratarea unor afecțiuni digestive dar și pentru calmarea tusei și ameliorarea durerilor. Însă consumul excesiv generează anumite riscuri.
Beneficii
Ceaiul de dafin are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Frunzele conțin lavonoide și polifenoli care ajută la combaterea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Ceaiul de dafin stimulează secreția bilei și ajută la ameliorarea indigestiei, balonării și a crampelor abdominale.
Este și un antimicrobian puternic, ajutând la combaterea bacteriilor și ciupercilor nocive din organism.
Ameliorează simptomele respiratorii prin tratarea tusei și a convestieni nazale, având proprietăți expectorante.
Stimulează sistemul imunitar și protejează împotriva infecțiilor.
Ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge, fiind benefic pentru persoanele care au diabet de tip 2 dar și cei cu rezistență la insulină.
Are efecte benefice asupra metabolismului lipidic, contribuind la scăderea nivelului de colesterol LDL ( "rău") și la creșterea nivelului de colesterol HDL ("bun"). Aceste efecte pot reduce riscul de boli cardiovasculare și pot sprijini sănătatea inimii, scrie dcnews.ro.
Riscuri pentru sănătate
Consumul excesiv de ceai de dafin poate dprovoca toxicitate și probleme digestive, precum grețuri și vărsături. Frunzele de dafin conțin compuși chimici numiți cumarine, care, în cantități mari, pot fi periculoși pentru sănătate.
Un alt aspect important este interacțiunea cu medicamentele. Ceaiul de dafin poate interfera cu anumite medicamente, cum sunt cele pentru diabet, anticoagulantele sau medicamentele pentru tensiune arterială.
Femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să evite consumul de ceai de dafin.