Feniculul se crede că este una dintre cele mai vechi ierburi medicinale din lume. Este răspândită în anumite părți ale Asiei, unde mulți oameni consumă fenicul după mese pentru a ajuta digestia și a-și împrospăta respirația, potrivit verywellhealth.com.
Feniculul și semințele de fenicul sunt utilizate în mod obișnuit pentru a da aromă mâncărurilor. De asemenea, se crede că planta are diverse beneficii pentru sănătate și ajută la digestie, eliminând excesul de sare și apă. Este folosit în mod tradițional ca aliment pentru a crește cantitatea laptelui matern.
Ingrediente active: uleiuri esențiale, compuși fenolici, flavonoide, calciu, potasiu, sodiu, fier, fosfor, tiamină, riboflavină, niacină, vitamina C, estragol
Denumiri alternative: fenicul amar, fenicul dulce, fenicul comun, fenicul sălbatic
Doza recomandată: Nu există o doză recomandată
Considerații de siguranță: Feniculul este, în general, considerat sigur, dar uneori poate prezenta reacții adverse, inclusiv diaree, alergie și fotosensibilitate (sensibilitate la lumina soarelui).
Utilizarea suplimentelor ar trebui să fie individualizată și verificată de un profesionist din domeniul sănătății, cum ar fi un dietetician, un farmacist.
Feniculul este bogat în antioxidanți, despre care se crede că ajută la întărirea vederii, tratarea glaucomului, reducerea inflamației și prevenirea unor afecțiuni precum cancerul și bolile de inimă.
Beneficii nutriționale
Feniculul este o sursă bogată de diferiți nutrienți, inclusiv antioxidanți, acizi grași nesaturați și aminoacizi.
Semințe de fenicul:
Proteină
Carbohidrați
Acizi grași saturați și nesaturați
Aminoacizi esentiali si neesentiali
Calciu
Fier
Magneziu
Fosfor
Potasiu
Sodiu
Zinc
Cupru
Mangan
Vitamina C
Tiamina
Riboflavină
Niacina
Vitamina B6
Vitamina A
Mulți sunt nutrienți esențiali, ceea ce înseamnă că trebuie consumați în cantități diferite zilnic pentru a menține o sănătate bună. Feniculul și semințele de fenicul sunt utilizate în mod obișnuit la gătit și coacere.
Fructele sau semințele de fenicul pot fi uscate înainte de utilizare și sunt dulci dar și sărate. Alte părți ale plantei de fenicul, inclusiv lăstarii, frunzele și tulpinile, pot fi consumate crude sau în alte moduri și oferă beneficii nutriționale. Frunzele de fenicul conțin cea mai mare cantitate de acizi grași omega-3.
Alăptare
Cercetările arată că feniculul poate crește cantitatea de lapte matern. Uleiul volatil din semințe de fenicul conține anetol (fitoestrogen) și alte ingrediente bioactive care pot îmbunătăți anumite aspecte ale lactației.
Unele studii au legat consumul de fenicul de creșterea volumului laptelui matern și a conținutului de grăsimi. Suplimentarea cu fenicul în timpul alăptării poate duce, de asemenea, la creșterea în greutate a sugarului.
Tulburări digestive
Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, feniculul este folosit de mii de ani pentru îmbunătățirea digestiei.
Cercetările de laborator au arătat că feniculul are efect pozitiv asupra tulburărilor digestive, cum ar fi boala inflamatorie intestinală (IBD). Totodată, extractul din semințe de fenicul întărește epiteliul intestinal (stratul exterior de țesut). Aceste descoperiri i-au determinat pe cercetători să creadă că feniculul ar putea fi o terapie utilă de medicină alternativă și complementară (CAM) pentru IBD.
Un studiu din China a constatat că încălzirea a 500 de grame de fenicul în cuptorul cu microunde, împachetarea acestuia într-un prosop și plasarea acestuia pe abdomenul pacienților postoperatori a îmbunătățit recuperarea.
Menopauză
Alături de alte plante medicinale, feniculul are un efect pozitiv asupra diferitelor efecte secundare ale menopauzei.
Un mic studiu clinic arată că crema de fenicul topică întârzie atrofia vaginală (subțierea, uscarea și inflamația pereților vaginali) la femeile aflate în postmenopauză.
Într-un alt studiu asupra femeilor aflate în postmenopauză care au folosit 2 grame de pudră de semințe de fenicul zilnic timp de opt săptămâni au raportat îmbunătățiri semnificative ale simptomelor generale ale menopauzei.
Dismenoree
Feniculul scade durerea și reduce inflamația, ceea ce poate ajuta la dismenoree (menstruație dureroasă). Acesta reduce intensitatea durerii crampelor menstruale în mod semnificativ. Acest lucru se poate datora efectelor de reducere a spasmului (antispastice) și de reducere a durerii asociate.
Efectele secundare
Potrivit Agenției pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite, feniculul este „în general recunoscut ca sigur”.
Totuși, utilizarea feniculului ca supliment pe bază de plante poate duce, rareori, la reacții adverse. Au fost semnalate cazuri de greață și vărsături, crampe stomacale, fotosensibilitate.
Precauții
Feniculul conține o substanță numită estragol, care poate fi carcinogenă (cauzatoare de cancer) și genotoxică (dăunătoare genelor).
Nu există suficiente informații pentru a ști dacă feniculul este sigur în timpul sarcinii. De fapt, există o anumită îngrijorare că feniculul poate provoca naștere prematură, dar acest lucru nu este susținut de dovezi științifice.
Feniculul este considerat a fi sigur atunci când este utilizat în cantități normale în timpul alăptării. Cu toate acestea, doze mari de fenicul în timpul alăptării au fost asociate cu toxicitate la sugari în unele cazuri.
Cât de mult fenicul ar trebui să consumăm?
Feniculul folosit în cantități comune în alimente este considerat sigur, dar se știe puțin despre siguranța utilizării plantei în doze medicinale.
În studiile umane, animale și de laborator, feniculul a fost utilizat în doze variate, variind de la 30 miligrame pe kilogram (mg/kg) la 200 mg/kg sau mai mult.
Cum se utilizează Fenicul și Semințele de Fenicul
Feniculul poate fi folosit în diferite moduri în gătit. Este un agent aromatizant comun atât în bucătăria franceză, cât și în cea italiană. Multe părți ale plantei de fenicul pot fi folosite pentru gătit, inclusiv semințele și frunzele. Este popular pentru aroma sa asemănătoare lemnului-dulce.
Mai este de obicei ca legumă. Poate fi consumat crud sau gătit și poate fi adăugat în salate, tocane, supe sau la grătar cu pește. Feniculul poate fi folosit și la copt, conservant sau preparat ca ceai de plante.
Interacțiuni
Poate interacționa negativ cu anumite medicamente, suplimente și alimente.
Un studiu din 1999 realizat pe animale a găsit o interacțiune între fenicul și ciprofloxacină
Suplimentele de fenicul pot fi găsite sub diferite forme, inclusiv capsule și pulberi.
Feniculul este în mod natural vegan și fără gluten. Unele forme sunt, de asemenea, organice.