Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Beneficiile plimbărilor zilnice asupra sănătății fizice și mentale

Beneficiile plimbărilor zilnice asupra sănătății fizice și mentale

de Anastasia Paul    |   

Trăim într-o eră în care există un nou exercițiu la modă în fiecare lună. Dar beneficiile vechilor și banalelor plimbări nu ar trebui trecute cu vederea.

„Mersul pe jos este unul dintre cele mai ușoare, mai accesibile și mai eficiente tipuri de activitate fizică pe care oamenii le pot face”, spune cardiologul Francisco López-Jiménez. 

Ce se întâmplă dacă faci o plimbare în fiecare dimineață
„Mersul pe jos în fiecare dimineață reduce riscul de boli de inimă, scade tensiunea arterială și LDL (colesterolul „rău”) și întărește inima. Mersul ajută inima să fie mai eficientă”, explică medicul de familie Dalia McCoy.

Ea mai spune că mersul pe jos ajută la reducerea stresului, pierderea în greutate, îmbunătățește sistemul imunitar, toate protejând în același timp articulațiile, deoarece este un exercițiu cu impact redus. De asemenea, reduce riscul de cancer.

„Mai multe studii arată că două până la cinci ore de exerciții de intensitate moderată pe săptămână, cum ar fi mersul pe jos, poate ajuta la reducerea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer, cum ar fi de colon, sân, endometru, rinichi, ficat, mielom multiplu și limfomul non-Hodgkin.”

Când este cel mai bun moment pentru o plimbare
Dalia McCoy spune că nu există un moment ideal, dar ea afirmă că mersul pe jos seara poate ajuta la îmbunătățirea calității somnului.

Biologul și om de știință Tamara Pazos precizează că dacă ar fi să alegem între răsăritul și apusul soarelui, acesta dă semnale creierului prin ochi, anunțându-l când începe și când se termină. 

„Acest lucru se va alinia cu ritmurile circadiene din restul organelor corpului. Întregul nostru corp funcționează într-o manieră ritmică conform rutinei noastre, menținându-ne activi în timpul zilei și relaxându-ne pentru a permite o odihnă bună noaptea.”

Efectele plimbării la primele ore ale zilei asupra sănătății mintale
Starea de ore în spatele biroului poate avea efecte negative asupra bunăstării tale mentale. „Mersul pe jos poate ajuta deoarece crește ritmul cardiac, reduce nivelul de stres și reduce șansele de a dezvolta alte boli, cum ar fi accidentul vascular cerebral, infarctul sau cardiomiopatia”, spune McCoy. În plus, studiile confirmă că mersul pe jos îmbunătățește starea de spirit prin eliberarea de endorfine în organism.

Câți pași ar trebui să facem zilnic
Depinde. „Dacă ai între 25 și 30 de ani, să mergi 6.000 de pași pe zi este probabil prea puțin, în timp ce pentru o persoană de 85 de ani, a merge 5.000 de pași este fantastic”, spune López-Jiménez. „Lucrul important este că mersul pe jos face parte din rutina ta zilnică. Urcă scările, plimbă câinele sau parchează-ți mașina departede intrarea în magazin”, adaugă el. Este nevoie doar de 15 până la 20 de minute pe zi.

Efectele asupra glicemiei
„Nivelurile de zahăr din sânge se schimbă pe parcursul zilei, de la mare la scăzută, deoarece corpul nostru încearcă să controleze cantitatea de insulină de care avem nevoie. Scopul nostru este să încercăm să menținem acele niveluri constante de zahăr din sânge, ceea ce ne ajută să nu ne simțim însetați și obosiți după ce am mâncat", explică McCoy. Mersul la plimbare după masă, chiar și pentru 5 minute, poate scădea glicemia. „Și persoanele care au diabet pot observa că nivelul zahărului din sânge este mai stabil."

Când zahărul circulă prin sânge, acesta este transportat către celule pentru a fi folosit ca energie. Dacă nu există o cerere de energie din partea celulelor, acest zahăr poate rămâne în sânge. Cu toate acestea, în timp ce ne plimbăm, generăm o cerere de energie care va introduce acel zahăr în celule. 

Rezultatul final: nivelul zahărului din sânge scade, iar endorfinele sunt stimulate, notează vogue.com.


 

Subiecte în articol: plimbari zilnice sanatate
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri