Este un ulei vegetal polivalent, derivat din semințele plantei de ulei de ricin (Ricinus communis), o specie cultivată în Africa de Est, America de Sud și India.
Uleiul are o concentrație mare de acid ricinoleic, un acid gras cu o structură chimică unică. Are efecte antiinflamatoare, antimicrobiene, laxative și hidratante.
Beneficii asupra sănătății:
Deși nu este recomandat în mod obișnuit în medicina modernă, acesta are multe proprietăți.
1. Efecte laxative: Uleiul de ricin este recunoscut de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a SUA ca un laxativ sigur și eficient. Funcționează prin stimularea mușchilor intestinului subțire. Doza recomandată este de 15 - 60 mlde ulei de ricin/zi. O doză prea mare poate provoca disconfort și crampe abdominale.
2. Proprietăți antiinflamatorii: Reduce inflamația și ameliorează disconfortul asociat cu afecțiuni precum artrita și durerile articulare. Poate fi masat pe zona afectată pentru a oferi ușurare.
3. Vindecarea rănilor: Când este aplicat local, uleiul de ricin poate crea un mediu umed favorabil vindecării rănilor. De asemenea, stimulează creșterea de țesut nou, reducând uscăciunea.
4. Hidratarea pielii: Se aplică local pe piele pentru a ajuta la hidratarea și calmarea pielii uscate sau iritate.
5. Sănătatea părului: Este adesea folosit pentru a combate căderea părului și alte probleme ale scalpului, cum ar fi mătreața. Pătrunderea sa profundă în scalp și păr îi permite să revitalizeze și să restabilească sănătatea părului.
6. Antibacterian: Unele cercetări arată că este eficient împotriva anumitor bacterii, precum și împotriva infecțiilor cutanate, ale gâtului și rănilor, cauzate de Staphylococcus aureus.
Riscuri și efecte secundare
În timp ce uleiul de ricin este în general considerat sigur pentru majoritatea oamenilor, anumite persoane, inclusiv femeile însărcinate și persoanele cu obstrucție intestinală sau apendicită, ar trebui să evite utilizarea acestuia.
Efectele secundare potențiale ale utilizării uleiului de ricin ca laxativ pot include crampe abdominale, vărsături, balonare și amețeli.
Poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi Daybue (trofinetida), un tratament pentru sindromul Rett și citratul de magneziu, care este utilizat pentru a trata constipația ocazională., scrie forbes.com.