Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Beneficiile ceaiului de mușețel asupra sănătății

Beneficiile ceaiului de mușețel asupra sănătății

de Anastasia Paul    |   

Ceaiul de mușețel este un remediu natural pentru multe probleme de sănătate. Nutrienții pe care îi conține pot ajuta, printre altele, la gestionarea diabetului, a durerilor menstruale și a insomniilor.

Mușețelul este o plantă care aparține familiei Asteraceae. Există două soiuri comune de mușețel pe care oamenii le folosesc adesea pentru ceai: germană (Chamomilla recutita) și romană (Chamaemelum nobile). Produce flori mici asemănătoare margaretelor, pe care oamenii le pot usca și înmuia în apă pentru a face ceai.

Mușețelul conține substanțe chimice numite flavonoide. Pentru majoritatea oamenilor, ceaiul de mușetel este in general sigur și bine tolerat. Cu toate acestea, poate să nu fie indicat pentru persoanele însărcinate sau cele cu alergii să evite ceaiul de musetel.

Beneficiile ceaiului de mușețel asupra sănătății:

1. Simptome menstruale
Un studiu din 2019 arată că proprietățile antiinflamatoare, antispastice, sedative și anti-anxietate ale mușețelului ajută la ameliorarea anxietății și disconfortului provocat de sindromul premenstrual (PMS).

2. Diabet
Unele studii au descoperit că ceaiul de mușețel scade nivelul zahărului din sânge la persoanele cu diabet. ResearchTrusted Source sugerează că mușețelul ar putea îmbunătăți profilul glicemic și lipidic, precum și nivelul de stres oxidativ la persoanele cu diabet zaharat și ar putea reduce riscul de complicații legate de această afecțiune.

Cu toate acestea, rezultatele nu arată că mușețelul este un înlocuitor viabil pentru medicamentele pentru diabet. 

3. Osteoporoza
Osteoporoza este pierderea progresivă a densității osoase. Această pierdere crește riscul de fracturi osoase și postură înclinată.

Un studiu din 2022 arată că mușețelul ajută la prevenirea osteoporozei la șobolani. Efectele antioxidante ale flavonoidelor din musetel ar putea ajuta la prevenirea osteoporozei prin reducerea stresului oxidativ.

4. Inflamație
Inflamația este o reacție a sistemului imunitar de a lupta împotriva infecțiilor. Ceaiul de mușețel are compuși care pot reduce inflamația. Inflamația pe termen lung este legată de diverse probleme de sănătate, inclusiv hemoroizi, dureri gastrointestinale, artrită, tulburări autoimune, obezitate și depresie.

5. Cancer
Unele studii sugerează că ceaiul de mușețel poate viza celulele canceroase sau chiar poate împiedica dezvoltarea acestor celule. Rezultatele testelor de laborator arată că muțeletul previne creșterea gliomului, cancerul hepatic, cancerul de col uterin și leucemia.

6. Somn și relaxare
Ceaiul de mușețel poate ajuta oamenii să se relaxeze și să adoarmă. O recenzie din 2019 arată că, după 2-4 săptămâni de tratament cu mușețel, persoanele cu tulburare de anxietate generalizată au observat o îmbunătățire a simptomelor. Tratamentul cu mușețel poate îmbunătăți, de asemenea, calitatea somnului. 

7. Răceală
Unele cercetări sugerează că mușețelul susține sistemul imunitar. În plus, consumul de băuturi calde, cum ar fi ceaiul de mușețel, poate ajuta la ameliorarea unora dintre simptomele răcelii comune, cum ar fi durerea în gât. 

8. Afecțiuni ușoare ale pielii
Unele cercetări indică faptul că produsele topice care conțin mușețel ajută la tratarea acneei, repară pierea sensibilă, reduce deshidratarea pielii. Acest lucru se datorează proprietăților sale antiinflamatorii, antialergice și antimicrobiene. În timp ce ceaiul de mușețel poate reduce inflamația, opțiunile cosmetice includ loțiuni și săpunuri, scrie medicalnewstoday.com.

Cine ar trebui să evite ceaiul de mușețel
Pentru persoanele cu antecedente de alergii severe: mușețelul poate să nu fie sigur. Poate provoca o reacție severă cunoscută sub numele de anafilaxie.
Persoanele care au avut anterior o reacție alergică, chiar ușoară, la produsele de mușețel ar trebui să evite mușețelul, deoarece reacțiile alergice se pot agrava cu timpul.
Mușețelul poate interacționa cu medicamente care subțiază sângele, cum ar fi warfarina. 
În timp ce mușețelul poate ajuta la ameliorarea unor simptome în timpul sarcinii, cum ar fi iritația gastrointestinală, dovezile notează că utilizarea regulată poate crește riscul de travaliu prematur sau avort spontan. 
La sugari și copii foarte mici, ceaiul de mușețel, similar cu mierea și cu alte produse naturale, poate conține spori de botulism. Majoritatea adulților sănătoși pot lupta împotriva unei infecții cu botulism, dar este posibil ca sugarii să nu fie capabili. 
Anafilaxia este o reacție alergică severă care poate pune viața în pericol. Simptomele se dezvoltă brusc și includ:

urticarie
umflarea feței sau a gurii
respiraţie şuierătoare
respirație rapidă și superficială
un ritm cardiac rapid
piele moale
anxietate sau confuzie
ameţeală
vărsături
buze albastre sau albe
leșin sau pierderea cunoștinței
 

 

Subiecte în articol: musetel sanatate ceai
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri