Jurnalul.ro Ştiri Externe Biden dă de pământ cu toate deciziile lui Trump

Biden dă de pământ cu toate deciziile lui Trump

de Şerban Mihăilă    |   

În cele 11 săptămâni care s-au scurs de la ziua alegerilor, crizele din societatea americană s-au acutizat de la „uluitor” la „de neimaginat”, punând o presiune uriașă pe umerii noului locatar al Casei Albe, încă din prima zi a mandatului său. Peste 170.000 de oameni au fost uciși de COVID-19 în acest interval, ridicând numărul total al americanilor răpuși de pandemie la 400.000. Divizarea fără precedent a societății a răbufnit într-o insurecție la Capitoliu, care a pus în pericol tranziția pașnică de putere și democrația din SUA, iar economia s-a degradat constant, atingând 140.000 de locuri de muncă pierdute în ultima lună.

Joe Biden, cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite, pare să aibă cel mai greu început de mandat dintre toți predecesorii săi. El va trebui să convingă întreaga societate să adopte măsuri radicale în pandemia ce continuă să devasteze țara într-un ritm alarmant, în condițiile în care milioane de americani, incitați de discursul provocator al fostului președinte, Donald Trump, sunt convinși că alegerea lui Biden nu este legitimă, fiind bazată pe o imensă „fraudă electorală”. De altfel, cei mai mulți dintre americani nu își amintesc o ceremonie de învestire mai mohorâtă, fără mulțimea impresionantă de oameni care își aclamă noul lider, dar cu 25.000 de membri ai Gărzii Naționale patrulând pe străzile capitalei Washington.

Deși deseori, în istorie, crizele s-au transformat într-un punct de pornire pentru o schimbare majoră, ducând la o unitate a societății în fața unei amenințări iminente, de data aceasta lucrurile par să stea diferit. Biden dispune acum în Congres de cea mai mică majoritate posibilă. În Senat, egalitatea perfectă dintre democrații săi și republicani (50-50) poate fi înclinată la nivel decizional doar de vicepreședintele Kamala Harris.

În cealaltă tabără, partidul fostului președinte se află în plină criză existențială, după „era” Trump, și nimeni nu știe cum vor colabora liderii republicani cu noul președinte. În aceste condiții, promisiunea lui Biden de a trece prin Congres încă din primele zile ale mandatului său un ajutor de 1,9 trilioane de dolari pentru sectorul sănătății și victimele crizei economice devine un test extrem de important, din perspectiva viitorului președinției sale. Modul în care va gestiona Biden traseul acestui act legislativ ar putea marca semnificativ atât capacitatea administrației sale de a aborda problema pandemiei, cât și felul în care noul lider de la Casa Albă va conduce țara în următorii patru ani.

În campania electorală, el a vorbit mult despre abilitatea sa de a comunica în mod convingător cu lideri din toate spectrele politice, invocând ostentativ colaborări îndelungate cu senatori republicani, precum și reputația lui de negociator, dobândită în perioada în care a fost numărul doi în administrația Barack Obama. De atunci, peisajul politic s-a schimbat însă destul de mult, iar Biden trebuie să adopte măsuri radicale încă din prima sa zi de mandat, sub presiunea pandemiei, dar și pentru anularea urgentă a numeroase decizii controversate ale administrației Trump.

 

Schimbări interne radicale

Între aceste măsuri vor fi, fără îndoială, ordinul de purtare obligatorie a măștii în spațiile federale, vaccinarea a 100 de milioane de oameni în primele sale 100 de zile de mandat și, în general, coordonarea unei politici unitare în combaterea COVID-19. Biden vrea o schimbare majoră a strategiei adoptate până acum de Trump, care a minimalizat gravitatea pandemiei, ignorând sfaturile specialiștilor și ridiculizând măsuri elementare, precum purtarea măștilor și respectarea distanțării sociale.

Echipa lui Biden a anunțat că toți americanii vor avea acces la testări gratuite frecvente și vor primi „o îndrumare clară și consistentă”, bazată pe dovezi științifice, în vederea evitării și combaterii pandemiei. Între măsurile economice menite să resusciteze economia lovită de COVID-19, Biden a anunțat stimularea producției, investiții în infrastructură, acordarea de facilități pentru creșterea copiilor, precum și reducerea decalajului de avere între grupurile etnice. El a mai spus că eradicarea rasismului va fi una dintre prioritățile administrației sale, într-o societate divizată profund de Trump.

Biden mai vrea reducerea numărului de deținuți din închisorile americane. Cu peste două milioane de oameni în spatele gratiilor, SUA conduc topul mondial al deținuților și, potrivit lui Biden, în închisori se află un număr disproporționat de persoane de culoare și aparținând minorităților. Biden vrea să acţioneze imediat și în privinţa politicilor din domeniul imigraţiei, iar în acest sens va revoca starea de necesitate decretată de Trump, care a dus la finanţarea construirii unui zid la frontiera cu SUA, și va anula interdicţia de călătorie impusă unor ţări cu majoritate musulmană. De asemenea, el va reveni la acordarea statutului de imigrant pentru persoanele fără documente, care au intrat pe teritoriul SUA atunci când erau copii.

Politica externă, rescrisă

Și pe plan extern lucrurile se schimbă radical. SUA se vor alătura din nou Acordului de la Paris privind schimbările climatice, vor reintra în Organizația Mondială a Sănătății și sunt gata să revină în tratatul nuclear internațional cu Iranul. De altfel, în Orientul Mijlociu, deși va continua să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului şi va menține ambasada în acest oraş, Biden va promova soluția „celor două state” în conflictul israeliano-palestinian. În același timp, Biden se va reapropia de aliații săi din NATO și UE, după ce retorica agresivă a lui Trump zguduise serios relațiile transatlantice. Cu Rusia, SUA vor încerca să negocieze pentru început o prelungire a unui tratat-cheie în domeniul arsenalelor nucleare, Noul START, care expiră la 5 februarie. Negocierile au loc însă într-un climat de neîncredere reciprocă maximă. Potrivit presei americane, președintele Putin îl vede pe noul lider drept un adversar primejdios, deoarece Biden consideră Rusia una dintre cele mai mari amenințări de securitate și a promis să refacă legăturile cu aliații occidentali ai SUA și să acorde sprijin mișcărilor anti-Moscova din state aflate în zona de influență a rușilor. Foarte probabil, relația cu România va fi pentru noua administrație de la Washington o constantă, așa cum procedează de obicei SUA la o schimbare de președinte, în cazul oricărui partener strategic important.  

Ştiu că traversăm momente sumbre, dar rămânem mereu în lumină. Lucrurile se schimbă. Aceasta este America!

Joseph Biden

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri