Jurnalul.ro Ştiri Externe Joe Biden, discurs istoric la final de carieră: A fost o onoare să fiu Președintele vostru. Mă retrag pentru că îmi iubesc țara mai mult decât funcția

Joe Biden, discurs istoric la final de carieră: A fost o onoare să fiu Președintele vostru. Mă retrag pentru că îmi iubesc țara mai mult decât funcția

de Redacția Jurnalul    |   

Președintele Joe Biden, adresându-se națiunii din Biroul Oval, și-a justificat pentru prima dată decizia de a se retrage din cursa prezidențială din 2024.

„Venerez acest Birou, dar îmi iubesc mai mult țara” a afirmat Biden în discursul său istoric, care marchează începutul ultimei etape a Președinției sale și a unei cariere de 50 de ani în serviciul public.

„A fost o onoare să fiu Președintele vostru. Dar am luat o decizie în apărarea Democrației, care acum este în pericol – și care este mai importantă decât orice titlu. Îmi găsesc puterea și bucuria servind poporul american” a spus Biden.

„În doar câteva luni, poporul american va decide viitorul Americii. Eu am luat o decizie. Acum decizia e la voi”.

Biden nu mai este candidatul prezumtiv al Partidului Democrat care încearcă să demonstreze că are energia și capacitatea necesare pentru a-l înfrunta pe fostul președinte Donald Trump.

Acum, Biden o susține pe Kamala Harris, după ce a fost convins de democrați că nu este capabil politic să candideze pentru un al doilea mandat. Biden a subliniat că „singura modalitate de a merge înainte este prin predarea ștafetei” și că „este timpul ca o voce proaspătă, tânără să se facă auzită”.

„Îi mulțumesc Kamalei Harris. Este experimentată, este puternică, este capabilă. A fost cea mai bună parteneră în conducerea țării. Acum, decizia e la voi”, a spus Biden.

Acest discurs a fost prima sa intervenție extinsă de la anunțul de duminică privind retragerea sa.

Discursurile din Biroul Oval au fost, de-a lungul istoriei, momente importante pentru președinți, oferindu-le ocazia de a se adresa poporului american în vremuri de criză națională sau de a anunța politici majore.

Aceasta este a patra oară când Biden se adresează Națiunii din acest cadru ca Președinte, scrie CNN. De asemenea, este a doua oară în decurs de zece zile, după ce s-a adresat națiunii la începutul acestei luni, în urma tentativei de asasinat asupra lui Trump.

Biden a vorbit în acest discurs și despre realizările sale ca Președinte, inclusiv eforturile de a reduce costurile pentru familii, de a proteja libertățile personale și de a combate violența armată. De asemenea, a menționat inițiative în curs, cum ar fi Cancer Moonshot și reforma Curții Supreme.

„Avem cea puternică economie din lume”, a spus Biden.

Biden a vorbit în acest discurs și despre conflictele globale actuale, condamnând invazia Rusiei asupra Ucrainei și atacul Hamas asupra Israelului.

„Îl vom opri pe Putin. Vom păstra NATO puternică. Vom aduce ostaticii înapoi din Gaza”, a spus Biden.

Biden intenționează să-și ducă mandatul până la final.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri