Jurnalul.ro Special Bill Gates trăiește ca într-un joc video

Bill Gates trăiește ca într-un joc video

de Paul Bardasu    |   

Bill Gates numește „acasă” o fabuloasă enclavă de pe malul Lacului Washington, care se află între Seattle și suburbiile sale din est, unde Microsoft are sediul central. Cu o populație de doar 3.000 de locuitori, Medina este a șaptea cea mai bogată localitate din SUA, cu o valoare medie a locuințelor de 2,77 milioane de dolari.

Medina găzduiește reședințele unora dintre cei mai bogați oameni de pe Planetă, printre care și proprietatea lui Bill Gates, supranumită „Xanadu 2.0”, evaluată la 130 de milioane de dolari. Gates se răsfață efectiv în cei 66.000 de metri pătrați ai conacului, situat pe o colină împădurită cu vedere spre lac. Construcția reședinței de lux a durat șapte ani și l-ar fi costat pe Gates 63 de milioane de dolari. Terenul a fost cumpărat în 1988, pentru două milioane de dolari, iar structura casei a fost construită din lemn de brazi Douglas, vechi de 500 de ani. Proprietatea are șase bucătării, șapte dormitoare și 24 de băi. De asemenea, are o bibliotecă imensă, de 200 de metri pătrați.

Teatru, cinematograf, garaj care se transformă în teren de baschet

În reședință, există şi un teatru cu o capacitate de 20 de persoane, dar și o sală de cinematograf cu o suprafață de 140 metri pătrați. Proprietatea posedă, de asemenea, 2.500 de metri pătrați de facilități pentru fitness, gimnastică și întreținere, inclusiv o trambulină uriașă, o saună, vestiare și o baie de aburi. Cele trei garaje din casa lui Bill Gates pot adăposti 30 de mașini fiecare, iar unul dintre ele poate fi folosit ca teren de baschet prin accesarea unui singur buton din telecomandă. Colecția de artă a lui Bill Gates este expusă într-un mod inedit. Mai multe ecrane, în valoare de 80.000 de dolari, instalate în diverse colțuri, afișează imagini cu lucrări de artă care pot fi schimbate la dorința oaspeților în orice moment. 

Podele cu senzori de presiune, pentru a ști exact cine este în casă

Există, desigur, și alte componente de înaltă tehnologie în toată casa, cum ar fi monitorizarea continuă a unui arțar și a unui brad, preferații milionarului. De asemenea, oaspeții primesc accesorii portabile care pot seta temperatura, iluminatul și alte caracteristici legate de confort. Unele aplicații pot fi activate prin comandă vocală. Podelele sunt sensibile la presiune și în orice moment un membru al familiei sau personalul de securitate poate ști cine se află în reședință în funcție de greutatea semnalată de senzori. Gates lucra deja la casa sa de vis înainte de a se căsători cu Melinda în 1994. Locul a fost descris ca „visul unui burlac și un coșmar al miresei”, potrivit unui profil din 2008 al Melindei Gates din revista Fortune, cu „suficiente programe software și afișaje de înaltă tehnologie pentru a face un bărbat singur să se simtă ca și cum ar trăi într-un joc video”. În 1995, în cartea sa The Road Ahead, Bill Gates chiar a descris viziunea sa despre o casă inteligentă, în care oaspeților li s-ar oferi ecusoane electronice care să comunice cu senzorii din casă. Pe măsură ce musafirii miliardarului se mișcau prin camere, luminile se stingeau sau se aprindeau, se pornea sau oprea muzica și temperatura se regla automat după preferințele fiecăruia.

Casa a fost numită „Xanadu 2.0” după o casă fictivă, pe care o avea personajul principal din filmul lui Orson Welles, Cetățeanul Kane. 
 

Plajă privată, cu nisip importat din Caraibe și Hawaii

Exteriorul casei este și el uluitor. „Xanadu 2.0” este înconjurată de verdeață luxuriantă, inclusiv copaci care oferă familiei intimitate, menținând în același timp un microunivers ecologic. Un alt element cu care se mândrește reședința lui Gates este o piscină de 95 de metri pătrați, cu propriul său sistem de muzică subacvatică. Proprietatea are acces la un țărm privat pe malul lacului, numit „Plaja Gates”, care beneficiază de nisip livrat direct din insula caraibeană Sfânta Lucia sau din Hawaii în fiecare an.

Locul 1 în topul celor mai bogați oameni de pe planetă timp de 13 ani

Bill Gates avea 31 de ani când devenea cel mai tânăr miliardar al planetei. Între anii 1995 și 2007, Gates a fost persoana cu cele mai mari câștiguri anuale din întreaga lume. 

Lucrurile s-au schimbat, însă, în 2008, când a fost întrecut de Warren Buffet. Pierderea poziției fruntașe a fost consecința directă a faptul că s-a retras din funcția de CEO al Microsoft în anul 2007. În ultimii 14 ani, Bill și Melinda și-au concentrat întreaga atenție și o parte destul de mare din averea uriașă acțiunilor caritabile. În anul 2000, ei au pus bazele Fundației Bill & Melinda Gates, în care au investit nu mai puțin de 20 de miliarde de dolari. N-a trecut mult până când organizația lor filantropică a ajuns cea mai mare din lume, cu accent pe sănătate publică, educație și prevenirea schimbărilor climatice. Subvențiile sale au inclus aproximativ 1,75 miliarde de dolari numai pentru inițiativele de vaccinare, diagnosticare și cercetare în timpul pandemiei de coronavirus. După anii de câștiguri fabuloase și donații generoase, averea lui Bill Gates ajunsese la un moment dat la 130,5 miliarde de dolari, scrie CNBC, dar suma a continuat să crească.

S-a separat de Melinda după 27 de ani de căsnicie

Mogulul din industria tech a fost una dintre primele opt persoane din lume care „valorează” mai mult de o sută de miliarde de dolari. De asemenea, Bill și Melinda Gates se numără printre cei mai mari deținători de terenuri din SUA. Averea comună a cuplului Gates ar fi acum de 145,4 miliarde de dolari, potrivit indexului Bloomberg Billionaires. Bill şi Melinda Gates au anunţat pe 3 mai 2021 că vor divorţa, după 27 de ani de căsnicie. Cei doi au continuat să colaboreze în cadrul Fundaţiei Bill şi Melinda Gates. Bill, în vârstă de 66 de ani, și Melinda, în vârstă de 57 de ani, s-au căsătorit în ziua de Anul Nou în 1994, într-o ceremonie privată ținută pe Insula Lanai din Hawaii. 

În cadrul fundației, Bill se concentrează pe problemele legate de schimbările climatice și sănătate, în timp ce Melinda încearcă să rezolve problemele cu care se confruntă femeile

În anii ’90, Newsweek a publicat pentru prima oară știrea că Bill Gates și-a făcut soția, Melinda, să semneze un contract prenupțial în care i se garanta că ar putea petrece un weekend pe an cu fosta sa iubită…
 

Deține cel mai scump manuscris din lume, al lui Da Vinci

În bibliotecă, Bill Gates păstrează unul dintre manuscrisele lui Leonardo da Vinci, pe care a dat aproape 31 de milioane de dolari. Cea mai scumpă carte din lume este acest Codex Leicester, un faimos manuscris al lui Da Vinci, cumpărat de Bill Gates, în 1994. Manuscrisul de 72 de pagini a fost redactat între anii 1506-1510, la Florenţa şi Milano, şi este un fel de „agendă” a faimosului artist şi inventator, conţinând desene, schiţe (unele reprezentând maşinării futuriste), notiţe, diagrame etc. Manuscrisul este scris într-o manieră neobişnuită, de la dreapta spre stânga, folosindu-se de o oglindă; artistul era stângaci şi, cel mai probabil, a optat pentru acest procedeu pentru a evita mânjirea paginii cu cerneală, lucru care s-ar fi întâmplat în cazul scrierii obişnuite, de la stânga la dreapta. Unii spun că îi plăcea ca, în felul acesta, să îşi codifice ideile.

 

Proprietatea este legată de Autostrada 106 printr-un tunel privat

Citiți mai multe astfel de dezvăluiri în cartea Marile averi ale lumii, care apare astăzi împreună cu Jurnalul

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri