România a involuat continuu, în ciuda aderării la UE, în 2007. Atunci s-a format statul paralel care a confiscal în mare parte efortul de dezvoltare al ţării prin corupție, incompetenţă, birocrație și goana nebună după putere. Statul paralel absoarbe resursele produse de societate și le distribuie sau alocă în conformitate cu propriile interese, spune jurnalistul Bogdan Chiriac. Interviul face parte din proiectul Românii în anul Centenarului, un proiect Jurnalul şi Antena 3.
Vi se pare că, în ultimul an, România a evoluat în bine, în rău, a rămas la fel? De ce?
Bogdan Chiriac: România a involuat. Există o rezistență enormă din partea statului paralel în revenirea la democrație și în oprirea abuzurilor.
Dar în ultimii 10 ani, cum a evoluat România? De ce?
Din 2005, România a involuat continuu, în ciuda aderării la UE, la 1 ianuarie 2007. Statutul paralel s-a format în acea perioadă iar efortul de dezvoltare a fost confiscat de acesta în mare parte prin corupție, incompetenţă, birocrație și goana nebună după putere.
Ce merge bine în România?
Presa. Ultima baricadă în faţa statului paralel.
Ce merge rău în România?
Antreprenoriatul românesc, administrația și Justiția.
Care credeți că este principala cauză a menținerii decalajului de dezvoltare dintre România și alte state din UE?
Statul paralel. El absoarbe resursele produse de societate și le distribuie sau alocă în conformitate cu propriile interese.
Care este personalitatea care influențează cel mai mult evoluția României în prezent? De ce aceasta și prin ce/cum anume?
Preşedintele Klaus Iohannis. Din diverse motive el refuză să recunoască existența statului paralel deși are toate pârghiile necesare pentru a aduce înapoi România la statul democratic.
Care este cea mai mare amenințare care ar putea influența evoluția României în următorul an? De ce spuneți asta?
Statul paralel. Pentru a-și continua existența este capabil să meargă până la provocarea de violenţe în stradă.
Cine credeți că ar putea schimba în bine evoluția țării noastre în viitorul apropiat? De ce acesta/aceasta și cum anume?
Parlamentul. Prin adoptarea legilor necesare dezmembrării statului paralel.
În care țări aveți cea mai mare încredere? (primele cinci). Ce anume la aceste țări vă inspiră încredere?
Elveția locul întâi, locul 2 Islanda, locul 3 Australia, locul 4 Noua Zeelandă, locul 5 Japonia. Faptul ca au extrem de puţine lucruri de împărțit cu România.
În care țări aveți cea mai puțină încredere? (primele trei). Ce anume la aceste țări vă inspiră neîncredere?
Germania locul întâi, Rusia locul 2, locul 3 Ungaria. Au foarte multe lucruri de împărțit cu România.
Care este valoarea care definește Romania în prezent? Dar valoarea care lipseste cel mai mult în societatea românească la acest moment?
Ipocrizia absolută. Lipseşte curajul.
De la 1 la 5 (1= foarte rar, 5= foarte frecvent) , cât de frecvent credeți că sunt încălcate în prezent în România următoarele valori?
a) Promovarea competenţei - 5;
b) Respectul faţă de adevăr - 4;
c) Angajamentul faţă de valorile naționale - 3;
d) Libertatea de exprimare -3;
e) Încrederea în instituții - 5;
f) Sancționarea corectă a ilegalităților - 1;
Cum apreciați pe o scală de la 1 la 5 (1 foarte proastă, 5 foarte bună) calitatea clasei politice care a decis soarta României în ultimii 10 ani? Principalul defect/Principala calitate?
Trei. Principalul defect - obedienţa necondiţiontă faţă de Occident. Obedienţa a fost totuși faţă de Occident și nu faţă de Rusia.
Care este greseala cea mai mare a clasei politice din ultimii 10 ani?
Aceea că s-a lăsat încălcată de Securitate. Pe vremuri, Partidul conducea Securitatea. Astăzi Securitatea conduce Partidele.
Ce urare ați face României pentru 2018?
Să rămână întreagă.