Statele Unite ar trebui să conducă eforturile de creare a unui ''Plan Marshall'' care să rezolve criza refugiaţilor ce provin din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, a declarat marţi, în faţa unor membrii ai Congresului american, Bono, liderul trupei U2 şi un cunoscut activist pentru drepturile omului, scrie agenţia DPA.
Bono şi-a susţinut punctele de vedere cu prilejul unei audieri în faţa unui subcomitet al Senatului SUA pe marginea extremismului violent şi a asistenţei externe, declarând audienţei că ajutorul este vital pentru eradicarea extremismului violent.
Artistul a adăugat că această criză a refugiaţilor nu este doar un dezastru umanitar, ci generează totodată şi instabilitate politică şi implică numeroase ameninţări de securitate.
"În spiritul Planului Marshall, America are o nouă şansă să întărească securitatea globală prin generozitate globală, şi să transforme un moment de mare pericol într-o oportunitate", a mai spus Bono, fondatorul campaniei ONE care luptă împotriva sărăciei extreme.
Prin Planul Marshall, pus în aplicare după cel de-al Doilea Război Mondial, Statele Unite ale Americii au cheltuit peste 12 miliarde de dolari pentru sprijinirea reconstrucţiei Europei Occidentale.
Bono a mai spus că încheierea războiului din Siria, care se desfăşoară de cinci ani de zile, este esenţială pentru rezolvarea crizei refugiaţilor. El a subliniat că această situaţie afectează Europa, aliatul strategic al Washingtonului, unde statele au hotărât introducerea controalelor vamale şi şi-au închis frontierele în faţa valurilor de migranţi.
''În 1989, zidul care diviza Europa a fost dărâmat. În 2016, sunt ridicate garduri de sârmă ghimpată care separă Europa. Integrarea Europei - ideea de început a unei Europe întregi şi libere - este acum ameninţată'', a mai spus Bono.
Peste un milion de migranţi au ajuns anul trecut în Europa. Cei mai mulţi au trecut prin Turcia spre Grecia, fugind din calea războiului.AGERPRES