Jurnalul.ro Ştiri Externe Brazilia va continua să reprezinte misiunea diplomatică a Argentinei în Venezuela

Brazilia va continua să reprezinte misiunea diplomatică a Argentinei în Venezuela

de Redacția Jurnalul    |   

Brazilia va continua să reprezinte Argentina în Venezuela şi, în special, să-i gestioneze ambasada unde şase membri ai opoziţiei venezuelene s-au refugiat în martie, în pofida revocării autorizaţiei decretată mai devreme de Caracas, a anunţat sâmbătă Ministerul brazilian de Externe, notează AFP.

"Brazilia va continua să apere interesele Argentinei până când guvernul argentinian va numi un alt stat acceptabil pentru guvernul venezuelean să exercite aceste funcţii", a asigurat ministerul într-un comunicat, subliniind "inviolabilitatea instalaţiilor misiunii diplomatice argentiniene" la Caracas.

Ministerul de Externe al Venezuelei anunţase anterior decizia de a revoca "imediat" autorizaţia acordată Braziliei de "a exercita reprezentarea intereselor Argentinei", precum şi de a gestiona "misiunea sa diplomatică".

Caracasul susţine că are "dovezi" ale "utilizării misiunii pentru planificarea de acţiuni teroriste" şi încercări de asasinare a preşedintelui Nicolas Maduro.

De vineri seara, vehicule ale forţelor de securitate au înconjurat reşedinţa administrată şi păzită de Brazilia, iar sâmbătă dimineaţă opoziţia venezueleană a denunţat un "asediu".

Venezuela a întrerupt, pe 29 iulie, relaţiile diplomatice cu şapte ţări din America Latină care nu recunosc realegerea contestată a lui Maduro în faţa candidatului opoziţiei Edmundo Gonzalez Urrutia, care revendică victoria.

Printre aceste ţări se numără Argentina, care a primit în martie la reşedinţa ambasadei şase figuri ale opoziţiei, printre care responsabili ai campaniei electorale care au vrut să scape de arest după ce au fost acuzaţi de "conspiraţie".

Brazilia preşedintelui de stânga Inacio Luiz Inacio Lula da Silva încearcă să fie unul dintre mediatorii crizei postelectorale din Venezuela. O mare parte a comunităţii internaţionale, printre care Statele Unite şi Europa, nu a recunoscut victoria lui Maduro.

AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri