Jurnalul.ro Ştiri Educatie Burse școlare 2024. Când intră bursele elevilor în iulie și ce sume vor primi

Burse școlare 2024. Când intră bursele elevilor în iulie și ce sume vor primi

de Redacția Jurnalul    |   

Ministerul Educației a stabilit data la care vor fi virate bursele de merit pentru luna iunie 2024. Elevii din clasele V, VI, VII, IX, X și XI vor primi suma de 338 de lei, în timp ce elevii din clasele a VIII-a și a XII-a, care au susținut recent examene, vor beneficia de o bursă integrală de 450 de lei pentru luna iunie. Decizia a fost luată având în vedere perioada de așteptare a rezultatelor examenelor.

Ministerul Educației a trimis deja o adresă către toate instituțiile școlare din țară pentru a clarifica modul de calcul al burselor, după ce unele școli au făcut erori în acest sens. Inițial, sumele au fost calculate în funcție de data la care s-au încheiat cursurile.

De asemenea, elevii vor primi bani și pentru luna iulie, în funcție de zilele până la afișarea rezultatelor de la examene: 9 iulie pentru elevii de gimnaziu și 12 iulie 2024 pentru cei de liceu. Conform Edupedu.ro, fondurile pentru aceste zile suplimentare vor fi virate către inspectoratele școlare în luna august.

Astfel, pentru luna iunie, elevii care nu au absolvit gimnaziul sau liceul în acest an școlar vor primi burse de merit în valoare de 338 de lei.

Calculul are la bază formula „(CmB/NZL) x (NZL – NZV)” din metodologia de acordare a burselor școlare, unde: „CmB = cuantumul minim al bursei, stabilit prin lege/ordin de ministru; NZL = număr de zile lucrătoare în luna respectivă; NZV = număr de zile de vacanță în luna respectivă”. „În calcul (…) sărbătorile legale și zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucrătoare”, conform Art. 18 din metodologie.

Pe de altă parte, bursele sociale se plătesc integral, pe lunile septembrie 2023 – august 2024, mai scrie edupedu.ro.

Suma minimă a burselor:

  • Bursă de excelenţă olimpică I: între 750 și 3000 lei
  • Bursă de excelenţă olimpică II: 700 lei
  • Bursă de merit : 450 lei
  • Bursă socială: 300 lei
  • Bursă pentru mame minore: 700 lei
  • Bursă tehnologică: 300 lei

Ce schimbări se produc la bursele școlare de anul viitor

În următorul an școlar ar putea exista o modificare în acordarea burselor.

Un proiect de metodologie al Ministerului Educației prevede ca bursa de merit să fie acordată pentru elevii cu media anuală peste 9,50. Există și o bursă de reziliență pentru elevii care au cel puțin media 7. Atât cei cu medii peste 9,50, cât și cei cu medii peste 7 vor primi bursele în limita a 30% din totalul de elevi din clasă, potrivit deparinti.ro.

“Bursele de merit și de reziliență cumulate împreună se acordă pentru minimum 30% dintre elevii fiecărei clase de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământul profesional și dual”, a declarat Ligia Deca.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri