Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bursele scad pe fondul atacurilor din Ucraina și al perspectivelor privind dobânzile

Bursele scad pe fondul atacurilor din Ucraina și al perspectivelor privind dobânzile

Bursele mondiale au scăzut luni, după ce o serie de explozii în capitala Ucrainei și pe fondul îngrijorărilor privind perspectivele economice, care au determinat investitorii să se orienteze către activele de refugiu, precum dolarul și obligațiunile, scrie Reuters.

Orice convingere că Rezerva Federală va adopta o poziție mai blândă față de politica monetară a fost stinsă vineri de datele care au arătat că șomajul a scăzut în septembrie, semnalând o piață a forței de muncă care nu suferă din cauza inflației.

Dolarul s-a menținut ferm în raport cu un coș de valute.

Atacurile cu rachete rusești în Ucraina au ucis cel puțin cinci persoane în capitala Kiev, în aparenta răzbunare după ce președintele Vladimir Putin a declarat că o explozie pe podul spre Crimeea a fost un atac terorist.

Indicele MSCI All-World a scăzut cu 0,5% în primele tranzacții din Europa, în scădere pentru a patra zi consecutivă. Indicele pan-european STOXX 600 a scăzut cu 0,5%, atingând cel mai scăzut nivel din ultima săptămână, în timp ce indicele german DAX a pierdut 0,1%, iar indicele FTSE 100 a scăzut cu 0,7%, fiind unul dintre cei mai slabi indici cu cele mai slabe performanțe.

Contractele futures ale S&P 500 au scăzut cu 0,5%, în timp ce cele ale Nasdaq au pierdut 0,6%.

Wall Street s-a prăbușit vineri, după ce un raport optimist privind salariile a cimentat așteptările pentru o nouă majorare a dobânzii.

"Ne aflăm în mijlocul celei mai mari și mai sincronizate înăspriri a politicii monetare globale din ultimele peste trei decenii", a declarat Bruce Kasman, șeful departamentului de cercetare economică de la JPMorgan, care se așteaptă la majorări de 75 de puncte de bază din a trei bănci centrale majore. "Raportul IPC din septembrie ar trebui să arate o moderație a prețurilor bunurilor care este un indiciu probabil al unei încetiniri mai ample a inflației de bază", a spus el. "Dar Fed nu va fi receptivă la o șoaptă privind moderarea inflației atâta timp cât piața forței de muncă strigă că este tensionată".

Deși inflația din SUA și răspunsul Fed la aceasta rămân în centrul atenției investitorilor, obligațiunile guvernamentale din zona euro au primit un impuls din cauza creșterii aversiunii investitorilor față de risc.

Randamentele germane pe 10 ani, care servesc drept referință pentru regiune, au scăzut cu 3 puncte de bază până la 2,162%, în timp ce cele pe 2 ani, mai sensibile, au scăzut cu 8 puncte de bază până la 1,787%.

O altă notă de prudență a fost reprezentată de scăderea cu 2% a acțiunilor chinezești blue-chip, în urma unui sondaj care a arătat prima contracție a activității din sectorul serviciilor din ultimele patru luni. citiți mai departe

Indicele dolarului a crescut cu 0,3% la 113,14 , lăsând euro în scădere cu 0,4% la 0,9697 dolari, iar yenul a rămas stabil la 145,45, la mică distanță de recentul maxim al ultimilor 24 de ani de 145,90 care a determinat intervenția japoneză.

Lira sterlină a pierdut 0,3% la 1,10625 dolari.

Petrolul a scăzut pentru prima dată într-o săptămână, deoarece investitorii și-au marcat profitul de pe urma creșterii de 11% de săptămâna trecută, după un acord privind reducerea ofertei de către OPEC+.

Brent a scăzut cu 0,7%, la 97,26 dolari pe baril, în timp ce țițeiul american a scăzut cu 0,6%, la 92,08 dolari pe baril.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: Bursele mondiale
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri