Jurnalul.ro Ştiri Social Cabinetele medicale, blocate zilnic de card

Cabinetele medicale, blocate zilnic de card

de Dan Radu    |   

Sistemul de citire a cardului de sănătate trebuie îmbunătăţit cred 62% dintre medicii chestionaţi de Colegiul Medicilor Bucureşti (CMB), în timp ce 24% dintre aceştia văd nevoia angajării de personal tehnic. Sondajul, realizat cu medicii din spitale, medicii de familie şi cei din centrele ambulatorii, arată că rata de blocare a sistemului este alarmant de ridicată, iar pacienţii au de suferit din acest motiv.

Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) folosit pentru citirea cardurilor de sănătate este o cauză aproape constantă de blocare a activităţii medicilor, arată studiul realizat de CMB în perioada mai-iunie. La întrebarea cât de frecvent se blochează sistemul informatic pentru cardul de sănătate, 58% dintre medicii întrebaţi au declarat că se confruntă cu această problemă de 1-3 ori pe săptămână. 21% dintre repondenţi spun că au parte de 1-3 blocări pe lună în timp ce 18% dintre ei spun că SIUI se blochează zilnic. Doar 3% din medici au declarat că nu au avut până acum probleme. Blocajul sistemului durează în medie două ore, spun 52% dintre medici, în timp ce 36% dintre aceştia spun că problema persistă cel puţin o oră. Problema se reflectă şi asupra pacienţilor. Astfel, aproape jumătate dintre medici spun că trebuie să anuleze consultul a până la 5 pacienţi pe zi. 26% dintre medici spun că renunţă din această cauză la consultul a până la 10 pacienţi pe zi, în timp ce 9% spun că pierd o zi întreagă de lucru din cauza blocajului. Numai 3% dintre medici spun că nu au întâmpinat astfel de probleme. Ineficienţa SIUI afectează şi eliberarea reţetelor sau trimiterile la tratament ale pacienţilor. 49% dintre medici nu au putut face aceste operaţiuni din cauza blocajelor pentru până la 5 pacienţi pe zi, iar 27% pentru până la 10 pacienţi pe zi. 8% dintre medici spun că peste 15 pacienţi pe zi au fost afectaţi de această problemă. Mai mult, 45% dintre respondenţi susţin că ulterior le-au fost validate doar parţial serviciile efectuate în sistem offline, iar 16% spun că nu le-au fost validate deloc. În cazul a 31% dintre medici, serviciile au fost validate, ulterior. În ceea ce priveşte durata validării cardului de sănătate, 43% dintre medici spun că este nevoie de un minut, 47% de cinci minute, în timp de 8% dintre medici trebuie să aştepte peste un sfert de oră.

 

CMB a efectuat această consultare sub forma de chestionare online trimise membrilor săi. 33% dintre medicii chestionaţi lucrează în spitale, 35% în cabinete de medicină de familie şi

32% în cabinete ambulatorii

 

Printre soluţiile agreate de medici se numără îmbunătăţirea sistemului (62%), angajarea de personal tehnic (24%) sau creşterea timpului de consultaţie la 20 de minute (11%)

Rezultatele sondajului printre medicii bucureşteni vor fi folosite pentru analiza sistemului în discuţiile cu autorităţile din sistemul sanitar

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri