Jurnalul.ro Special Anchete Două televizoare-gigant, cadoul lui Gorghiu pentru Ciucă

Două televizoare-gigant, cadoul lui Gorghiu pentru Ciucă

de Ion Alexandru    |   

În ziua în care Nicolae Ciucă, liderul PNL, îi preda informal mandatul de prim-ministru lui Marcel Ciolacu, zi care a coincis cu ziua de naștere a președintelui Klaus Iohannis, Senatul României, condus, la acel moment, de actualul ministru al Justiției, Alina Gorghiu, în calitate de președinte interimar, a încheiat un contract privind achiziția a două monitoare uriașe de afișaj pentru sala de Plen a Camerei superioare a Parlamentului. La doar o zi după ce această cumpărătură a fost atribuită, pe 14 iunie 2023, Nicolae Ciucă a fost ales în funcția de președinte al Senatului. 

 

Afacerea a fost antamată de Senat încă din data de 4 mai 2023, în condițiile în care, inițial, rotativa guvernamentală trebuia să aibă loc pe 25 mai. Atunci, Senatul României a pus la bătaie suma de 810.084,03 lei fără TVA, respectiv 963.993,2 lei cu TVA inclusă, pentru achiziția a două monitoare de afișaj, organizând, în acest sens, o licitație deschisă. La această licitație însă, a fost primită o singură ofertă, motiv pentru care, în 13 iunie, Senatul a încheiat cu SC Eltek Multimedia SRL, un contract în valoare de 806.560 de lei fără TVA, adică 959.806,4 lei cu TVA inclusă. 

În acest sens, fiecare dintre cele două monitoare „moștenite” de Nicolae Ciucă de la Alina Gorghiu, odată cu mandatul de președinte al Senatului României, costă bugetul instituției câte 480.000 de lei (aproape 100.000 de euro).

Din documentația de atribuire, aflăm că este vorba despre un sistem video integrat, care include proiectarea, furnizarea echipamentelor specifice, montarea, punerea în funcțiune și testarea sistemului, cu scopul ca aceste două monitoare de afișaj pentru sala de Plen, cuprinse într-un sistem de afișare video, un sistem de preluare și distribuție video și un sistem de calibrare video, să fie montate în maximum două luni de la semnarea contractului.

 

Echipamentele cântăresc 300 de kilograme fiecare

 

Conform caietului de sarcini, furnizorul acestor echipamente trebuie să implementeze sistemul de tip video-wall într-un spațiu dedicat, aflat în incinta Senatului, iar în imediata apropiere a acestuia vor trebui să fie amplasate toate echipamentele „de asigurare a facilităților externe ale sistemului”. Fiecare dintre cele două ecrane cumpărate este de mari dimensiuni și va avea rolul de a afișa un volum semnificativ de informații vizuale în condiții de calitate și de ergonomie optime. Acest ecran este unul de tip matrice, realizat din module diferite, în coloane. 

Video-wall-ul va fi controlat prin intermediul unei platforme de management software, de la distanță, de unul sau mai mulți operatori, cu ajutorul unor unități PC. Ecranul se va integra cu sistemul de conferință, vot electronic și traducere simultană instalat în aceeași sală de Plen a Senatului. Autoritatea contractantă arată că echipamentele vor fi folosite atât pentru susținerea conferințelor sau dezbaterilor cu specific parlamentar, cât și pe perioada reuniunilor cu „participare internațională” și vor asigura afișarea simultană, în ferestre ale căror dimensiuni pot varia în funcție de specificul activității, minimum patru semnale video distincte. Ecranele vor fi amplasate în sala de Plen și vor fi obligatoriu conectate cu sistemele existente în dotarea sălii, dar și cu „alte sisteme aflate în dotarea terților beneficiari”. Ecranele vor fi fixate pe peretele din spatele prezidiului.

Fiecare astfel de video-wall va avea 2,4 metri lățime, 2,3 metri înălțime, va cântări 300 de kilograme și va trebui să funcționeze minimum 99.000 de ore.

 

Furnizorul, abonat al contractelor Parlamentului

 

Eltek Multimedia SRL, firma care livrează aceste ecrane, este abonată la contractele Camerei Deputaților și Senatului. Până la sfârșitul anului 2020, avea patru asociați, dintre care o persoană juridică și trei persoane fizice. Este vorba despre SC Avitech Co SRL, despre Andi Iosif Segal, despre Andrei Dobrică și despre Viorel Dorel Biziru. În data de 4 februarie 2021 însă, Andrei Dobrică decide să cedeze toate părțile sociale deținute către un anume Mădălin Andrei Aniculesei, în urma acestor mișcări SC Avitech Co SRL controlând 88% din capitalul social, iar fiecare dintre cele trei persoane fizice - câte patru procente. 

Acționarul majoritar SC Avitech Co SRL, este, de asemenea, deținută, în proporții egale, de oamenii de afaceri Anton Gabriel Roescu și Traian Valentin Dogaru. Roescu a fondat, în anul 2007, la Ploiești, compania SC 360 Revolution SRL, împreună cu fostul deputat PSD, client al Unității de Elită a DNA de la Ploiești, Sebastian Ghiță. Acesta din urmă controla 51% din societate, iar Anton Gabriel Roescu, 49 la sută. În 2011, fostul deputat PSD a decis să iasă din societate.

 

Și o platformă digitală de 800.000 de lei

 

Iar aceasta nu este singura cumpărătură a Senatului, înainte de preluarea mandatului de către Nicolae Ciucă. La data de 12 iunie, cu o zi înainte de demisia fostului premier, a fost încheiat un contract de 802.795,4 lei cu TVA pentru achiziția unei platforme integrate cu servicii electronice. 

Platforma va prelua petițiile și documentele de la cetățenii care interacționează cu Senatul, fără a mai fi nevoie de tipărirea lor, transmiterea prin poștă și înregistrarea la registratură. „Prin  această platformă se asigură simplificarea și optimizarea proceselor operaționale din cadrul Senatului, pentru reducerea cu cel puțin 20% a duratei pentru parcurgerea procedeelor administrative aferente serviciilor furnizate cetățenilor, urmărirea și găsirea facilă a documentelor dintr-un dosar, la orice moment de timp, pentru digitalizarea fluxurilor de lucru”, se precizează în documentația de atribuire.

Contractul a fost adjudecat de SC High-Tech Systems & Software SRL, companie controlată de două offshore-uri din Cipru: Crucero Limited și Kaseke Limited.

Subiecte în articol: alina gorghiu nicolae ciuca cadou
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri