Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Există cafea de înaltă calitate în România? Da! (2)

Există cafea de înaltă calitate în România? Da! (2)

de Cornel Tăbăcaru     |   

Dragii mei cu Jurnalul sub braț! Misiunea mea devine, cu fiecare săptămână, mai ușoară. Mesajele voastre îmi scriu, de fapt, articolul. 

Așa este, dragilor, trebuie imperativ ca importatorii de marfă să lase un pic lăcomia deoparte. Asta spun cititorii noștri dragi. Nu este greu de înțeles ce se întâmplă cu boabele de cafea care sunt importate verzi. Mucegăiesc pe drum, sunt prăjite în Europa la 1.000 de grade, sunt ambalate mecanic și trimise în România! Chiar și sacii de cafea gata prăjită au o problemă, prind pe vapor umiditate. Asta este cafeaua „industrială”. Una mai bună, alta mai rea și unele foarte rele. 

Când vorbim de o cafea care reprezintă 1% din producția mondială, atunci tot procesul este atent supravegheat. Culeasă exact la timpul maturizării, uscată natural, prăjită la maximum 300 de grade, ambalată manual în pungi de cea mai bună calitate și trimisă în România în containere etanșe. Sigur că un astfel de transport costă triplu, dar altfel nu se poate. Dar atunci știi că bei o cafea care îți este medicament pentru corp și suflet. Iar aici apare un paradox. Sunt cafele ambalate în recipiente mici. Un astfel de recipient conține 4 g de cafea. Dacă o să faci calculul, ieși mai ieftin la preț cu o astfel de cafea de specialitate de fermă. Asta este un pont „furat” de la cititori. Pentru finii degustători de cafea, lipsa acidității este aur lichid. Lipsa agresivității asupra creierului și faptul că nu necesită zahăr și nici lapte, înseamnă sănătate pură. La cele mai renumite cafenele din Statele Unite ale Americii (unde știu și am băut) această cafea face deliciul super cunoscătorilor. Și totuși, îmi spun cititorii, cafeaua de specialitate de fermă ajunsă deja în România, este convenabilă vizavi de calitățile ei extraordinare.

Cafeaua a ajuns în România, cei care au încercat mai vor, cei care nu au încercat sunt nerăbdători. Cafea, este un cuvânt din „istoria” românilor. De la cafeaua bună a anilor ’70 , la „nechezolul” din anii ’80, la cafeaua „străină” a anilor ’90 până la avalanșa de cafele industriale a următorilor ani. Dar ce facem cu românii pătimași, cunoscători, nostalgici, dornici de clipe de răgaz în compania unei cafele bune? Românii care știu că dacă inviți o fată „la o cafea”, iar cafeaua este foarte bună, atunci „succesul” este garantat. 

Acum, România este deja o nișă pentru cea mai bună cafea din lume, iar în foarte scurt timp va fi o piață. Despre acest lucru, care se va întâmpla cu siguranța în viitorul cel mai apropiat, vinerea viitoare, dragii mei cititori cu Jurnalul sub braț. Cu sănătate, în siguranță și în bună pace. Doamne ajută!

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: cafea romania
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri